sreda, 05. oktobra 2022. | 21:06
Najnovije vesti

Vredna informatička oprema za škole i Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Vrednu informatičku i materijalno – tehničku opremu, koja je nabavljena sredstvima Vlade Republike Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, obrazovnim ustanova u Kosovskoj Mitrovici uručio je danas predsednik Privremenog organa ove opštine Aleksandar Spirić.

Istakavši da je obrazovanje jedan od temelja opstanka na Kosovu i Metohiji, Spirić je rekao da u Kosovskoj Mitrovici možemo biti zadovoljni obrazovnim sistemom i kada je u pitanju kadar kao i uspesi đaka.

– Kancelrija za KiM, pre svega sektor za obrazovanje i pomoćnica direrktora Svetlana Miladinov, učuinila je da se poboljša i obogati svaka učionica i svaka škola u našem gradu – kazao je Spirić
Naglasivši da su deca najveći resurs i potencijal za budućnost, Spirić je rekao da su svi zajedno opredeljeni da stvaraju bolje prilike za njihovo odrastanje i obrazovanje.
Spirić je i ovom prilikom ukazao na brojne izazove sa kojima smo suočeni na ovim prostorima i pozvao na jedinstvo, koje će nas, kako je rekao, “osnažititi i pokazati da smo istrajni i da ostajemo na putu a to je neraskidiva i trajna veza sa državom Srbijom”.
Osim opreme Medicinskoj školi sa domom uečenika i svim osnovnim školama, informatička oprema je danas uručena i Univerzitetu u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Rektor Prištinskog univerziteta Zdravko Vitošević zahvalio se na isporučenoj opremi koja im je, kako je rekao, neophodna i koja je stigla u skladu sa njihovim zahtevima, kao i na tome da su ljudi u Opštini i Kacelariji imali razumevanja za potrebe Univerziteta. On je ukazao i na dobru saradnju sa lokalnim samopupravam na KiM i podršku i razumevanje i, kako je rekao, nada se i da Univerzitet pokazuje dovoljno razumevanja za potrebe lokalnih samouprava i da zajedno rade na jednom sistemu koji će omogućiti bolji život i rad svih koji žive na prostorima Kosova i Metohije.
Osim računarske opreme ovom prilikom Univerzitetu je uručena i mašina za štampanje diploma i dodataka diploma. Po rečima rektora, reč je o najsavremenijoj, sofisticiranoj opremi za izdavanje diploma, koja je jedinstvena i onemugućava krivotvorenje.
On je istakao i da na Univerzitetu veliku pažnju posvećuju ulaganju u kadrove i podlmađivanju nastavničkog kadra. Naveo je da je u prošloj godini 76 mladih istraživača primljeno na neki od 10 fakulteta ovog univerziteta. Takođe je istakao da im je prioritet da Univerzitet dobije najbolje kadrove a to su svakako najbolji studenti sa ovog univerziteta. Kao i da su u dogovoru sa opštinama postigli da njihovi najbolji studenti imaju prioritet prilikom zapošljavanja.
Vitošević je rekao da je u toku i reakreditacija 92 programa na 10 fakulteta ovog univerziteta, i to na sva tri akademska nivoa, počev od osnovnih do doktorskih studija.
– Naš univerzitet je i članica Evropske univerzitetske asocijacije i 202. univerzitet u Evropi koji je uradio eksternu evoluaciju kvaliteta i mi kao jedan od evropskih univrziteta imamo dokument koji potvrđuje da je naš univerzitet pozicioniran u prostoru i sistemu evropskog obrazovanja, a kroz čalanstvo u Konferenciju univerziteta Srbije mi smo i kolektivno član evropske univerzitetske asocijacije – podvukao je Vitošević.
Nakon posete Medicinskoj školi i Rektoratu Spirić je informatičku opremu uručio i direktorima svih mitrovačkih osnovnih škola.
U ime škola zahvalio se direktor OŠ “Branko Radičević” Ivan Zaporožac
– Ovo što ste danas videli je samo jedan mali deo koliko dražava Srbija, Kancelarija za KiM i Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica ulažu u obrazovanje. Cilj svih nas, svih škola na teritoriji KiM je da napreduju u svom radu i da idu u korak sa vremenom – kazao je Zaporožac.
S.K.

Podeli na: