subota, 26. novembra 2022. | 09:52
Najnovije vesti

Vrtići će biti otvoreni čim to struka bude rekla

PREDŠKOLSKA USTANOVA “DANICA JARAMAZ” U KOSOVSKOJ MITROVICI

 

Iako deca već mesec i po dana deca ne dolaze u vrtić, nijednog dana se nije prestalo sa radom, samo u novim uslovima, na daljinu, elektronskim putem. I to ne samo za predškolsku decu, već su u aktivnosti uključene sve vaspitne grupe.

Predškolska ustanova „Danica Jaramaz“ u Kosvskoj Mitrovici u kojoj boravi 710 mališana prestala je sa radom 17. marta kada je zbog epidemije koronavirusa uvedeno vanredno stanje u Srbiji. Za sada još nema tačnog datuma kada će vrtići biti otvoreni.
Direktorka mitrovačke Predškolske ustanove Goica Marinković za naš list kaže da će vrtići biti otvoreni čim to struka bude rekla, odnosno kada se takva odluka donese.
– Odrađena je dezinfekcija po proglašenju epidemije, naravno pre početka ponovo će biti dezinfikovan kompletan objekat. Nadamo se skorijem početku, mi smo svakako spremnii i jedva čekamo da se vratimo svojim redovnim obavezama. svi korisnici su oslobodjeni placanja vrtica za vreme pandemije.
Iako deca već mesec i po dana deca ne dolaze u vrtić, nijednog dana se nije prestalo sa radom, samo u novim uslovima, na daljinu elektronskim putem. I to ne samo za predškolsku decu, već su u aktivnosti uključene sve vaspitne grupe.
Marinković sa entuzijazmom govori da su u ovoj ustanovi prezadovoljni reakcijom i učešćem dece i roditelja u svim aktivnostima PU „Danica Jaramaz“ u ovim uslovima.
– Sve službe ustanove su uključene u rad od kuće i organizovani smo na profesionalnom nivou. Na početku vanrednog stanja izrađen je operativni plan rada ustanove za organizaciju aktivnosti podrške porodicama,sprovođenje i praćenje zajedničkih aktivnosti dece,roditelja i vaspitača. Medicinske sestre-vaspitači i vaspitači su formirali mini zajednice sa roditeljima i decom.Svake nedelje šalju roditeljima i deci preko viber grupa predloge aktivnosti koje bi bilo poželjno da odrade sa svojom decom. Roditelji su sa oduševljenjem prihvatili ovakav vid učenja i igre,način saradnje i komunikacije.Vaspitači imaju svakodnevnu povratnu reakciju od strane roditelja i dece u vidu fotografija i snimaka realizovanih aktivnosti. Reakcije su pozitivne,tako da je najbitnije da smo ostali u kontaktu sa decom i roditeljima i učvrstili našu saradnju – kaže Marinković.
Kaže da su i u ovim uslovima organizovali puno aktivnosti.
– Obeležili smo Svetski dan zdravlja, Uskrs, Dan planete zemlje, Svetski dan knjige… – dodaje Marinković.
Osim redovnih aktivnosti , na inicijativu Kriznog štaba i predsednika Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića PU “Danica Jaramaz” je pripremila i uskršnji ručak za obolele od Kovida-19 koji su smešteni u Studentskom centru.
– Odazvali smo se ovom humanom gestu, jer smatramo da humanist treba da postoji među nama i svaki put ćemo se odazvati – ističe Marinković
Što se tiče upisa dece u predškolsku ustanovu na celodnevni boravak i PPP još uvek nije počeo, a roditeqi se već uveliko raspituju. U vezi sa tim direktorka kaže da će o početku upisa javnost biti blagovremeno obaveštena.

Dodajmo i to da su svi korisnici oslobođeni plaćanja vrtića za vreme pandemije.
S.K.

Podeli na: