sreda, 28. septembra 2022. | 09:03
Najnovije vesti

Vučić: Cirkusom oko trovanja navukli neiskusnog Kurtija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je “cirkus” oko trovanja članova kosovske izborne komisije prilikom prebrojavanja glasova iz centralne Srbije služio protiv lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

 

“Ako se sećate, a večeras su mi i neki albanski analitičari koje sam video ovde, rekli ‘što si ti morao prvi da provališ šta se radi’, govorio sam o tome već ranije. Sve je to urađeno da bi navukli neiskusnog Kurtija”, objasnio je Vučić novinarima upitan da prokomentariše poništavanje glasova iz centralne Srbije.

Posle sastanka sa francuskim predsednikom Makronom rekao je da će insistirati dok je živ da se iznese istina, kako bi svet video o kakvim je lažovima reč u Prištini.

“To trovanje je smišljeno protiv Kurtija. Napravili su internu igru. I da ukinu tih 4.000 do 5.000 glasova, to ne bi uticalo na Srpsku listu, koja je dobila deset poslaničkih mesta. Nije Srpska lista bila meta, već je trebalo naškoditi imidžu Srbije u svetu i promeniti sliku u parlamentu, jer ako uđe NISMA, smanjuje se broj mandata Kurtiju, a potom mogu u bloku da sa strankom Ise Mustafe imaju više od Kurtija i time nametnu svog kandidata za premijera Vljoru Osmani”, objasnio je on.

Vučić je kazao da su trenutno takve igranke u toku i da u njima učestvuju i igrači iz sveta.

“Očekujte još mnogo problema u formiranju parlamenta i vlade u Prištini”, najavio je on.

Ukazao je da mu je drago što je Srbija pokazala da bolje od ostalih razume te primitivne trikove i “štoseve” koji mogu da prođu na Zapadu.

“Dobro je što smo celom svetu ukazali na to, i pokazali više znanja i pameti od onih koji su pomislili da bi neko stvarno trovao. Ući će u istoriju taj cirkus kao najgora šarada i parada ludosti koju je neko ikada napravio. Stavili su pesticide, onda uzeli refleks za čišćenje nameštaja, da bi rekli eto otrova”, rekao je on.

Na pitanje s kim bi kvalitetnije mogao da pregovora, da li sa Kurtijem ili sa Osmanijevom, Vučić je odgovorio da to ne može da zna, i da za Srbiju nema lakog razgovora.

Ukazao je da ni u Srbiji nikada do kraja nismo hteli da sagledamo istinu, kao što je to slučaj u Prištini.

“Oni kada govore o realnosti imaju svoju. Stvarnu realnu situaciju niko ne želi, i to je problem svih nas na Balkanu. To ne želimo mi u Srbiji, a oni to ne žele još 10 puta više”, rekao je Vučić.

Istakao je da se trudio, neretko i gubeći političke poene zbog toga, da govori istinu građanima.

“Ako vidite šta su njihove ideje i kako doživljavaju realnost, vidite koliko su daleko od nepristrasnog pristupa. To ugrožava mir. To će biti veliki problem za sve međunarodne predstavnike koji misle da nas dovedu na neke razgovore ili dijalog u budućnosti”, naglasio je on.

Vučić je ukazao na to da Srpska lista ima 10 od ukupno 120 poslanika, što nije malo, i da Srbija mora da razgovara s legitimnim predstavnicima albanskog naroda, kao što Priština mora da razgovara s legitimnim predstavnicima srpskog naroda, a ne da traži, kao što smo i sami činili ranije, da pričaju sa nekima koje niko neće.

Inicijativa značajnija od povlačenja priznanja Kosova

Vučić je rekao da je inicijativa uklanjanja barijera u slobodi protoka robe, usluga, kapitala i ljudi između Srbije, Severne Makedonije i Albanije značajnija od povlačenja priznanja Kosova.

Upitan da li je dobio podršku za “mali Šengen” od Makrona i da li očekuje pritiske na taj projekat, Vučić je odgovorio da ne bi tu inicijativu nazvao tim imenom, iako je to već ušlo u dnevnu upotrebu, pošto to nervira neke ljude, a i zbog geografske odrednice.

“Niko ne može da kaže da ta inicijativa nekome može da smeta, jer nema racionalnog razloga za to. Inicijativ su podržale Sjedinjene Države, i Makron će to učiniti javno. Ali će nekoj zemlji neki reći da kažu da su protiv toga, zbog nečega, jer su švatili da smo uzeli sudbinu u svoje ruke i da sami rešavamo svoje probleme”, objasnio je on.

“Vidim da ni članovima moje porodice ne mogu da objasnim koliki značaj ima ta inicijativa. Stariji sin misli da je značajnije povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a to nije ni blizu toga”, rekao je on.

Vučić se istovremeno zahvalio Gani na odluci o povlačenju priznanja, istakavši da je ta zemlja veliki partner Srbije.

“Ali povlačenje priznanje je postizanje naše neke taktičke pozicije što neće drastično da promeni situaciju, a ovo menja budućnost svih nas. Od ključnog je značaja za sve nas”, naglasio je on, izrazivši nadu da će svi imati političke snage da zaštite svoje nezavisno odlučivanje.

Ukazao je da će inicijativa doprineti manjem odlasku građana iz zemlje, i većem povratku.

“Oni koji kritikuju treba da znaju da Srbija dobija mnogo. Mi u regionu sa svim zemljama, sa kojima se graničimo, izuzev jedne, a to je Mađarska, imamo suficit u trgovinskoj razmeni. I ćorav bi video da inicijativa najviše odgovara Srbiji, jer je ona ta koja je najsnažnija, koja može da proda više robe i usluga i koja je u ljudskim resursama najsnažnija”, rekao je on.

Vučić je kazao da mnogo nade polaže u tu inicijativu, jer se time menja budućnost, iako će manje zemlje kratkoročno dobijati više.

Izjednačavanjem koje god takse, navodi, biće više investicija.

Naveo je i da inicijativa rešava probleme nedostaka radne snage, jer nemamo dovoljno zavarivača, mesara, tesara, bravara, kojih treba sve više.

Srbija uradila mnogo zahvaljujući narodu

Vučić je, u izjavi novinarima, upitan da prokomentariše da neke zemlje traže da se ponovo stavi na glasanje odluka o otvaranju pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i pitanje da li će do toga doći, rekao da očekuje da će ih otvoriti u martu, ako se ne bi čekao samit u Zagrebu u maju.

“Uradiće to u martu, jer se plaše rezultata izbora u Skoplju, gde se glasa 12. aprila. Ne žele da budu krivci poraza nekog kome su obećali nešto za nešto što je uradio”, objasnio je on.

Istovremeno Vučić kaže da je predsednik Francuske Emanuel Makron u pravu kada kaže “daćete pregovore, a onda 10 godina otvarati poglavlja”.

Time će, kako upozorava Vučić, doterati do potpunog “egala” protivnika i pristalica EU u našim zemljama.

“Makron za razliku od drugih kaže istinu i nije licemeran”, dodao je on.

Vučić je rekao da Srbija nema ništa protiv da se nastave pregovori o poglavljima a da nam neko otvori strukturne fondove, i da tako primamo preko miliajrdu evra, na osnovu čega bi živeli bolje.

“Ali to se neće desiti. Mogu odmah da kažem koje će zemlje biti protiv. Držaće nas po sistemu ‘zasluga’. S tim u vezi sam rekao Makronu ‘ti ne bi mogao da budeš dobar kandidat za članstvo EU, jer imate ulogu izvršne vlasti u izboru sudija’. Naravno, ne bih da poredim francusko pravosuđe sa našim”, dodao je on.

Vučić je rekao da je za nas potrebno pojašnjavanje svega, jer u suprotnom oni će otvoriti pregovore slikaće se i “kliberiti”, a potom neće ništa dalje uslediti.

Naglasio je da je Srbija uradila mnogo toga ali, pre svega, zahvaljujući našem narodu.

“Imali smo podršku EU i hvala na tome, ali smo pre svega uradili mnogo zahvaljujući merama koje je proveo naš narod. Zato danas vidimo bolju perspektivu nego što je bila. Mi na sebe treba da budemo ponosni, na svoj narod i građane”, istakao je on.

Nema nikakvih razgovora iza zatvorenih vrata

Predsednik je izjavio da Hašim Tači predsedniku Francuske Emanuelu Makronu nije rekao šta stvarno misli.

Vučić je, zamoljen da prokomentariše izjavu Tačija da je preneo Makronu da je Priština za mirovni sporazum sa Beogradom, kazao da je to čuo od njega i pre dve, ili tri godine.

“Spreman je za mirovni sporazum u kojem bismo mi priznali nezavisno Kosovo. To je kao da ja izađem i kažem da sam spreman za fantastičan sporazum sa EU i da nam prebace 15 milijardi evra, a da ćemo mi priznati da EU nije ništa pogrešila u proteklih 18 godina. On to kaže kao da treba da budemo srećni da nas priznaju. Koga ćete da priznate, šta pričate? Mi smo priznata zemlja u UN, pa nama tvoje priznanje ne treba”, poručio je on.

Vučić je rekao da nema problem kada razgovara sa nekim ko je realan i racionalan, a da je Tači Makronu rekao samo ono što voli da čuje.

“Nije rekao što stvarno to misli. Mi kada se vidimo kažemo jedno drugom ‘dobar dan, kako ste, laku noć’, ‘što ste uradili ovo ili ono’. Ono što smo nekada imali da se viđamo jednom nedeljno, pa i mesečno, više od godinu dana nema, osim što se vidimo na međunarodnim konferencijama, gde usput ja njemu kažem ‘nemojte da izmišljate gluposti oko trovanja’, a on meni nešto slično, i to je to”, preneo je on dodajući da nema nikakvog pomaka, niti razgovora ni iza zatvorenih vrata.

Vučić je kazao da mu je Makron rekao da bi želeo da Evropa posreduje i dođe do rešenja kosovskog problema.

Podeli na: