subota, 26. novembra 2022. | 10:59
Najnovije vesti

Vučić i Čen Bo o unapređenju odnosa Srbije i Kine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorkom Narodne Republike Kine Čen Bo, sa kojom je razgovarao o razvoju i daljem unapređenju odnosa dveju zemalja, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

 

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija izuzetno posvećena jačanju saradnje sa Kinom i da je potvrda dolaska predsednika Si Đinpinga, najavljena za sledeću godinu, velika čast i dokaz čeličnog prijateljstva Srbije i Kine.

Ambasadorka Čen je naglasila da se intenzivno radi na pripremi Samita 17+1, koji će biti održan u aprilu sledeće godine u Kini, i izvestila predsednika Vučića o stanju investicija kineskih kompanija u Srbiji.

Oni su razmotrili zajedničke infrastrukturne projekte, kao što su pruga Beograd–Budimpešta i rad na deonici auto-puta Preljina–Požega, čija je realizacija u toku.

Na sastanku je bilo reči i o pruzi Beograd–Niš–Preševo, kojom bi Srbija postala nezaobilazan koridor za transport robe od velikih grčkih luka ka srcu Evrope, istakavši poseban ekonomski značaj i mogućnost razvoja industrijskih zona duž ove pruge, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić je uputio molbu ambasadorki Čen da prenese njegove bratske i prijateljske pozdrave predsedniku Siju i istakao da je Srbija trajno opredeljena za najbliže odnose sa Narodnom Republikom Kinom.

Podeli na: