петак, 02. јуна 2023. | 18:27
Најновије вести

Вучић: Иза нас је тешка ноћ, а биће много тежих

Председник Србије Александар Вучић рекао да је да је иза нас тешка ноћ када је реч о стању оболелих од коронавируса. На куповину медицинске опреме, укључујући хиљаду респиратора, Србија потрошила 370 милиона евра. Како је рекао, у уторак стиже нови авион са опремом и та испорука ће бити најбитнија до сада.

 

Председник Александар Вучић рекао је да је Србија ефикасније од многих земаља обезбедила маске и респираторе и поручио да предстоје тешки дани, али да многи тога нису свесни.

“Иза нас је тешка ноћ и биће их још тежих. Нећу да износим званичне податке, то ће урадити лекари у 15 сати”, рекао је Вучићприликом обиласка магацина здравствене опреме у Крњешевцима код Старе Пазове.

Навео је да је Србија досад дала 300 милиона евра за медицинску опрему и додао да она стиже из Кине и да се “сви туку за Кину”.

Велики “Милшпедов” магацин пун је пакета са различитом медицинском опремом, у којима су респиратори, заштитна опрема – хируршке маске, антивирусне маске, заштитне наочаре, визири, оксигенератор, пулсни оксиметар, заштитни мантили, заштитни скафандери, капе, топломери…

Председник је рекао да је ту и опрема која је данас дошла, клинички респиратори и да 10 иде за Нови Пазар.

“Имамо још 201 транспортни, а 36 стиже данас. У тешким, готово немогућим условима се боримо да нешто променимо у земљи”, рекао је Вучић.

Навео је да је Србија успела да увезе више од 30 милиона хируршких и 15 милиона епидемиолошких маски.

“Можете да мислите за велике земље. Француска наручује милијарду маски, а како да их набави? Све велике земље са фантастичним здравственим системима и неупоредиво снажнијом економијом не могу да изађу на крај. Од Њујорка, Милана, Мадрида, сви имају проблеме”, рекао је Вучћ.

Најавио је да следећи авион са опремом стиже у уторак, а да се од њега очекује највише.

Показао је и оксигенаторе, које су кинески стручњаци тражили да увеземо, и увезли смо привх 100.

“То су резревна плућа, неинвазивно. Када скинемо некога са респиратора, ако видимо да се опоравља, да се опровак настави на оксигенатору, како га не бисмо држали предуго на инвазивном клиничком респиратору”, рекао је Вучић.

Новим респираторима биће додатно ојачана централна Србија
Председник је истакао да је држава учинила све у борби против коронавируса, али да не може ништа да се уради ако су људи неодговорни и не поштују мере чији је циљ сузбијање ширења вируса.

Вучић је рекао да се у и у том складишту види колики су габарити робе која је допремљена, те да се може разумети зашто су били потребни онолики авиони “Ер Србије”.

“Оно што можемо да урадимо као држава радимо, и важно је да то људи виде. Покушали смо да своју земљу спасимо на најбољи могући начин.У тешким условима на тржишту, где свака земља покушава да отме другој, добро смо се борили и наставићемо”, казао је он.

Вучић је указао да ће новим респираторима бити додатно ојачана централна Србија – Ниш и Крагујевац, као највећи центри.

“Све опште болнице имају по клинички респиратор и добиће транспортне. Појачаћемо градску болницу на Звездари. Направили смо шест болница у Београду које се баве само короном. Драгиша Мишовић је болница са највећим бројем респиратора, где је 36 лица на респиратору, а још 50 користе респиратор као помоћ. Укупно у Драгиши Мишовић имамо 156 респиратора. У Земунску болницу смо убацили респираторе и добиће до 80, колико имају разведене водове за гас. ВМЦ већ има 15, градска болница 15, а највећи број из овог складишта ићи ће на Звездару да се попуне капацитети”, објаснио је председник.

Казао је да би било много важно да буду пуније привремене болнице као што су Сајам, Чаир, а не да седе оболели код куће.

“Молим људе да се јаве на време ако осете симптоме. Имамо ужасну трагедију младића из Краљева, што је дошао из Холандије, а који је касно пријавио да је болестан, лежећи код куће. Лекари нису успели да му спасу живот. Исти случај имамо и у Београду са бар три или четири пацијената”, указао је Вучић.

Цео гарнизон заражен, тежак ударац
Пренео је да је Прва бригада Војске примила тежак ударац, када се ангажовала на пријему огромног броја људи који су дошли из иностранства у периоду од 13. до 16. марта.

Рекао је да је цео гарнизон заражен, али и да би ситуација у Србији била много тежа да они нису организовали карантин у Моровићу и на Палићу.

“Хвала на томе и надам се да ће се сви опоравити. О много десетина је реч, не о појединцима. Онда је јасно са чим су се суочавали”, додао је Вучић.

Само Србија И Румунија су имале толики прилив својих људи из иностранства, рекао је:

“То су добри људи, нису криви због ситуације. Остаје да економском политиком сачувамо те људе у земљи. Смањиваће плате у Европи, а ми нећемо”, казао је Вучић.

Захвалио се припадницима БИА који брину и чувају тестове, брину о сваком комаду допремљене опреме и снабдевају болнице.

“Слушам председнике великих земаља са по 300 милиона становника када говоре о милионима маскама, а ми смо довезли преко 30 милиона маски, а имамо купљених још 50 милиона хируршких, а епидемиолошких преко 13 милиона. Заштитних рукавица око 12 милиона”, нагласио је.

Вучић је рекао да је 12 милиона хируршких маски дато апотекама, и замолио да се дају рукавице, ако буде, за апотеке, наравно након што се снабдеју здравствени радници.

Председник Србије обишао је складиште медицинске опреме у Старој Пазови заједно са директорком РФЗО Сањом Шкодрић, министром финансија Синишом Малим и директором БИА Братиславом Гашићем.

Подели на: