недеља, 26. марта 2023. | 01:24
Најновије вести

Вучић: Много проблема због короне, Београд још веће жариште данас него јуче

Председник Србије Александар Вучић замолио је грађане да поштују мере против ширења коронавируса јер ширење заразе доводи до све више проблема.

 

Александар Вучић је на конференцији за медије након посебне седнице Владе, рекао да коронавирус прави све веће проблеме, болнице су све пуније – хоспитализовано је готово 2.000 људи.

Замолио је грађане да поштују прописане мере јер је ситуација све тежа, поготово у Београду.

“Београд је још израженије жариште данас него јуче и све више проблема у Београду”, рекао је председник Србије.

Рекао је данас мање позитивних јер “људи не воле да се тестирају недељом”.

Каже да се рачуна да ће болница у Батајници бити завршена до 1. децембра, и да ће тамо бити 930 кревета, од којих је 250 за интензивну негу.

Према његовим речима, болница у Крушевцу би требало да буде готова до 19. децембра са још 500 лежајева.

“Наша молба је да се придржавају мера, познајем много људи који су говорили да је прича полуизмишљена, многи су завршили у болници и тамо су више од 30-40 дана”, нагласио је председник.

“Албанци не желе компромис”
Осим коронавируса, теме састанка посебне седнице Владе био је и дијалог Београда и Приштине, као и бруто домаћи производ.

Говорећи о решавању косовског питања, Вучић је рекао да Србије не може да прихвати да они са којима разогвара о томе не испуне своје обавезе из претходних споразума.

“Они су се обавезали на ЗСО, потребно је да се испуне ствари око регионалне полиције и не могу да измишљају нове споразуме”, каже Вучић.

Албанци не желе компромисно решење и једино о чему причају је међусобно признање, каже Вучић.

“Говорили смо како и шта још можемо да учинимо”, рекао је председник, додајући да је отворена лабораторија за узимање пи-си-ар тестова у Косовској Миторивици, али и да ће се Грачаница опремити.

“Економија једино место где желимо да се такмичимо”
Друга важна тема, рекао је председник да у трећем кварталу имамо раст од минус 1,3 што је место број један за Србију.

“Бавили смо се суштинским стварима на којима земља почива, договорили смо се да, разумевајући тежину позицију Србије, чињеницу да готово никоме не одговара значајно економска снага Србије, бићемо једна од ретких земаља која ће да увећа зараде и пензије у јавном сектору без значајног оштећења по буџет и држање јавног дуга испод нивоа Мастрихта”, рекао је председник.

Према његовим речима, готово све европске земље су изнад Србије по стопи јавног дуга, од Немачке до Грчке.

“Важно је да ми у односу према земљама и територијама у ргиону имамо другачији однос, трпимо више а одговарамо мање. Наша економија напредује. Да будемо трпељиви, стрпљиви, да гурамо нашу економију. То не значи да се било кога плашимо, не значи да неко неће разумети нашу позицију, то значи да желимо добре и боље односе сасвима и једино место такмичења са свима је економија, стопа раста БДП-а – таквим такмичењем желимо да се поносимо”, рекао је Вучић.

Подели на: