Вучић на видео-самиту лидера ЕУ и Западног Балкана

Лидери ЕУ и Западног Балкана почели су заједнички видео самит који се одржава уместо састанка планираног за почетак маја у Загребу. Србију представља председник Александар Вучић.

 

У Бриселу најављују да ће се лидери у данашњем разговору фокусирати на одговор на кризу ковид 19, а да сама политика проширења није део агенде.

Пленковић: Хрватска спремна да подржи европске напоре суседа
Премијер Андреј Пленковић изјавио је уочи самита да је Хрватска спремна да подржи реформске и европске напоре суседних земаља.
“Не само у контексту преговора за приступању које воде Црна Гора и Србија, не само у контексту врло важне одлуке Европског савета када је захваљујући и дипломатском ангажману Хрватске дошло до одлуке о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом и порука која иде према БиХ, важној земљи којој желимо да помогнемо у реформама”, рекао је Пленковић.
Питање заједничког одговора Западног Балкана и ЕУ и солидарности је неминовно дошло у први план и оно ће заузети централно место у заједничкој декларацији која би данас требало да буде усвојена. Ту се подсећа да је ЕУ до сада издвојила 3,3 милијарде евра као помоћ Западном Балкану за санирање непосредних економских и здравствених последица епидемије.
Председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), Сума Чакрабарти, најавио је снажно повећање финансирања Западног Балкана у овој години од чак 1,7 милијарди евра у односу на прошлогодишњих рекордних 1,3 милијарде.
Чакрабарти је, у обраћању на виртуелном самиту, навео да ће ЕБРД појачати подршку реформама које ће региону помоћи да се избори са економским утицајем пандемије коронавируса.
Србију на видео-самиту представља председник Александар Вучић, а са Западног Балкна разговорима присуствују и албански премијер Еди Рама, председавајући Председништва БиХ Шефик Џаферовић, црногорски председник Мило Ђукановић, македонски премијер Оливер Спасовски и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи.
Са европске стране на видео-конфренцији учествују лидери 27 држава чланица ЕУ, челници ЕУ институција као и представници Европске банке за обнову и развој, Светске банке, Европске инвестиционе банке и Савета за регионалну сарадњу.
Конференција се одржава у организацији Хрватске, као председавајуће Саветом ЕУ, а очекује се и усвајање “Загребачка деларација”.
Недвосмислена подршка европској перспективи региона
Фокус Деларације биће на “једиснтву и солидарности” у борби против корона вируса, али и на ЕУ подршци региону у одговору на кризу ковид 19.
Деларација коју потписују лидери ЕУ, уз “консултације” са лидерима Западног Балкана, понавља и важност реформског процеса у региону са фокусом на владавини права, демократији, борби против корупције и организованог криминала, поштовану људских права, права мањина и родне равноправности.
Западни Балкан се позива на даље одлучне кораке у процесу помирења и сарадње и решавања билатреаних проблема при чему се поздравља избор ЕУ Специјалног представника за дијалог Београда и Приштине и других регионалних питања.
ЕУ лидери ће партнере са Западног Балкана позвати да напредују ка пуном усклађивању са ЕУ спољном и безбедносном политиком као и да јачају заједничку сарадњи на решавању заједничких изазова као што су заједничка безбедност, борба против тероризма и екстремизма, миграције, трговина људима, дрогом и оружјем.
“У циљу даље промоције наших заједничких интереса, ЕУ лидери су спремни да оснаже политички дијалог, укључујући и састанке на највишем нивоу”, између ЕУ и Западног Балкана”, стоји у закључку Декларације.
На крају разговора закључке конференције представиће председница Европске комсије Урсула фон дер Лајен, председник Европског савета Шарл Мишел и хрватски премијер Андреј Пленковић.

Подели на: