utorak, 16. avgusta 2022. | 16:10
Najnovije vesti

Vučić: Naše jedinice su sve pripremljenije, obučenije i opremljenije

Predsednik Aleksandar Vučić navodi da je stanje i opremljenost u Vojsci Srbije i policiji neuporedivo bolje, dodajući da će se na tome još raditi. Srbija će se ponašati veoma odgovorno, ozbiljno, čuvati mir i stabilnost, istakao je predsednik.

 

Aleksandar Vučić je rekao da je sa predstavnicima VS, MUP-a i ministrima razgovarao o bezbednosnoj situaciji u regionu, opremljenosti vojske i policije i povećanju plata.

Predsednik Srbije rekao je da je bezbednosna situacija u zemlji izuzetno složena.

“Srbija će se ponašati veoma odgovorno, ozbiljno, čuvati mir i stabilnost. Uz mnoge loše rečenice koje je imao Broz, jedna je bila tačna – treba da živimo kao da će sto godina biti mir, ali da budemo spremni da zemlju branimo u svakom trenutku”, naglasio je Vučić nakon sastanka sa predstavnicima VS, MUP-a, ministrima.

U skladu sa tim, ističe, naše jedinice su sve pripremljenije, obučenije i opremljenije.

“Naš budžet za odbranu je nikada veći, i ne samo taj budžet već ono što smo iz tekuće budžetske rezerve uzeli, značilo je monogo. To olakšava poziciju jednoj relativno maloj ali nezavnisnoj zemlji da vodi nezavisnu politiku”, napomenuo je predsednik.

Kada je reč o opremljenosti vojske i policije, Vučić je ukazao da je “stanje neuporedivo bolje nego što je bilo”.

“Jedan primer, 2012. kada sam postao ministar odbrane u ratnom vazduhoplovstvu imali smo letelice koje su nazivali mrtvački sanduk, ništa niste mogli da uradite u borbi. Danas je stanje drugačije”, istakao je predsednik.

Građani će u Nišu, kaže, moći da vide najmoćniju prezentaciju srpskog oružja i oruđa u poslednjih mnogo decenija.

“Osam ‘migova 29’ na nebu, osam ‘orlova’ koji će da lete, školske avione G-4, lovce, čuvene helikoptere MI-35 takozvane ‘đavolje kočije’. Kupili smo tri MI-17, naručili tri ‘pume’, naručili H-145”, napominje Vučić.

Uz Poljsku i Mađarsku, navodi predsednik, Srbija je najveći naručilac helikoptera u ovom delu sveta. To, navodi, dramatično menja poziciju Srbije u vojnom i policijskom smislu.

“To pozicionira Srbiju na sasvim drugačiji način. Videćete najveći broj tenkova u defileu na jednom mestu. Videćete i najveći broj vojnika i policajaca u jednoj vežbi, na pokazivanju, više od 4.000 ljudi. Naš cilj je da za dve godine možemo da izvedemo i više od 10.000 ljudi. Ako su oni u Moskvi mogli 13.000, možda možemo i mi 10.000”, istakao je Vučić.

Podseća da je Srbija kupila dva sistema moćnih bespilotnih letelica što je, kaže, suština modernog ratovanja.

“Sve ovo treba da služi u svrhu odvraćanja potencijalnog agresora u napadu na Republiku Srbiju”, istakao je predsednik.

Vučić je naveo da su primanja vojnika i policajaca bolja nego što su bila, i najavio da će se dalje povećavati.

“Mnogo ćemo stvari morati da menjamo, ići ćemo na značajno povećanje plata. Nadam se da će se to odraziti na želju da rade, i da će se pokazati ljubavlju prema Srbiji”, napomenuo je predsednik.

“Polako sve popravljamo, menjamo, transformišemo zemlju u potpunosti”, naveo je Vučić.

Podeli na: