petak, 03. februara 2023. | 00:25
Najnovije vesti

Vučić: Ni posredno ni neposredno nećemo priznati nezavisnost

U uvodnom delu izlaganja izveštaja predsednik Srbije je rekao da je državna politika vezana za KiM vođena između željenog i mogućeg, a da su nam mogućnosti često veoma oskudne.

 

 

Predsednik Vučić je detaljno naveo kako se kretao broj Srba koji su živeli na kIm i da se procenjuje da ih tamo danas živi između 6,5 i 7 odsto.

“Najveći broj gubimo početkom 20. veka. Do nekog nacionalnog oporavka dosšlo je od 1921. godine kada je zabeležen rast od 26-34 odsto. Do 1961. se održava taj broj na 27 odsto a zatim strmoglavo pada na 11 odsto. Taj broj je do 2000. godine pao na 7 odsto a prema poslednjim procenama između kreće se između 6,5 i 7 odsto, ili oko 100.000 Srba koji žive na KiM”, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da istorijske tokove nije uvek moguće preokrenuti, ali nije i nemoguće.

“Želim, kao neko ko se zakleo nada Ustavom, da kažem da neću nikada, ni posredno ni neposredno, priznati nezavisnost Kosova, niti odsutati od borbe za KiM”, naglasio je predsednik Vučić.

Kada je nešto za naciju bolno tome mora da se pristupa odgovorno

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na posebnoj sednici o KiM, obraćajući se poslanicima, da će makar deo tereta i briga našeg naroda podeliti sa njima, boreći se za ključno nacionalno pitanje za KiM.

Kada je nešto za naciju bolno tome mora da se pristupa odgovorno udruživanjem svih društvenih snaga, koje će nas podstaći da prevaziđemo razlike, istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Skupština je pravo i jedino mesto gde se razgovor može voditi dubinski.

Odogovorna politika ne može da počiva na mitovima. Sopstvene mitove moramo da prilagodimo razumevajući koliki je njihov značaj u stvaranju duha srpskog naroda, ne bismo bez njih opstajali ali da izbegnemo sunovrat koje u prošlosti nismo mogli da izbegnemo, da ne ginemo uludo, kaže Vučić.

Tamo na Kosovu i Metohiji, zajedničkom i srpskom i albanskom, da pronađemo život za Srbe i Albance. Sve drugo vodi nas ka novoj dozi pustih snova koje niko neće moći da ostvari, rekao je Vučić.

Važno je da u politici ljudima ponudimo šta je realno i šta je moguće, da uradimo ono što možemo, prostor je takav da su nam mogućnosti za napredak oskudni, istakao je Vučić.

“Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna, spremni smo na dijalog uprkos svemu”

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da smo izloženi bezbednosnim izazovima.

“Imamo sve veće prisustvo specijalnih snaga Prištine na severu Kosova i Metohije, rekao je Vučić i dodao da će govoriti o oružju i oklopnim vozilima koje dovlače.

Kaže da ne postoji veštačko generisanje kriza sa naše strane, kako to ovde neki “neodgovorno govore u horu sa prištinskim medijima”.

“Opasnost je bliska, objektivna i ozbiljna i o tome najbolje mogu da vam posvedoče predstavnici srpskog naroda. Srbija ni na koji način nije učestvovala u generisanju krize. Srbija je uprkos svemu spremna na dijalog”, istakao je Vučić.

Naši vojno-policijski kapaciteti su desetostruko snažniji nego što su bili. Posedujemo više pameti i mudrosti i znamo gde su granice ozbiljnosti i odgovornosti da sačuvamo mir i obezbedimo mir, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, ako bi došlo do bilo kakvog sukoba bila bi to katastrofa za celu Srbiju.

Važno postigniće je da smo odbranili pravo na upotrebu srpskih ličnih karata, što, kako neki tvrde, nije bilo moguće ranije, Srbi sada mogu slobodno da se kreću, ali to neki ne žele da primete, kaže Vučić.

O nestalim licima se pregovara, a problem je u jednoj rečenici koja bi trebalo Srbiju da označi odgovornom iz čega proizlazi njihov dalji zahtev za kompenzacijama i ratnoj šteti, a Srbija osuđena za zločine, čak i zločin genocida, podvukao je predsednik Vučić.

“Sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnot Kosova”

Kao vrhovni komandant nemam nameru da našu decu šaljem u rat, rekao je u obraćanju predsednik Srbije, naglašavajući da ima jasnu politiku, to je napredak a ne uništenje Srbije.

“Ne verujem da će moći da se postigne bilo kakav dogovor sa trenutnim rukovodstvom iz Prištine, jer oni znaju samo za jezik sile. Poslednjih dana jasni su i pokušaji potpune promene armature razgovora o KiM od strane međunarodnih pregovarača. Za njih je mnogo važno da se krećemo ka neformalnom priznanju nezavisnosti Kosova, i taj pritisak će se povećavati”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima dva su razloga za to, prvo jer niko ne želi otvaranje novog sukoba na Balkanu, a drugo što imaju potrebu da izbiju argument predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, jer ne mogu da objasne kako su protivno međunarodnom pravu izvršili agresiju nad Srbijom, koja nikada nije ušla na teritoriju neke druge zemlje.

“Vodimo oštru borbu za očuvanje naših nacionalnih interesa, pa smo tako došli do 7 povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova i sada imamo više zemalja koje ne priznaju nezavisnot Kosova nego onih koji tu nezavisnost priznaju”, naglasio je Vučić.

“Dijalog Beograda i Prištine suštinski se nije pomerio”

Događaji na terenu pokazuju da se suočavamo sa izuzetno teškom bezbednosnom situacijom, a na to ukazuje i poslednji slučaj u Babinom Mostu, gde su nožem ranjena dvojica Srba.

Kada smo se izborili za 10 opština, trebalo je da dozvole i Prilužje, Plemetinu i Babin Most, podsetio je Vučić.

Vučić je rekao da se dijalog Beograda i Prištine suštinski nije pomerio, zato imamo na terenu jednostrano delovanje Prištine i povećani broj incidenata, što unosi strah kod Srba koje hoće da proteraju iz svih enklava sa juga i sa severa KiM.

Kaže da počinioci tih incidenata budu privedeni pa pušteni ili ne budu privedeni, a zabrinjava i institucionalno nasilje.

Prema njegovim rečima, na severu traje kontinuirana kampanja zastrašivanja Srba, što izaziva reakciju našeg naroda i po prvi put se pojavljuju lica u starim, novim različitim uniformama koji traže da brane KiM, to dovoljno govori o složenosti situacije

Zaključno sa današnjim danom samo dva lica, iz Prizrena i Leposavića, su se prijavila za preregistraciju. Srbi neće da se odreknu srpskog imena i prezimena, svojih tablica, ne smetaju im albanske, ali neće da se odreknu Republike Srbije i to je njihov greh, ali i ono u čemu ćemo da ih podržimo, kaže predsednik.

“Želim da pozovem Kvintu da povedu računa da će doći kraj tom strpljenju, Srbi taj zulum više ne mogu da trpe. Molio sam ih da ne napuštaju prištinske institucije, ali ako ne budu imali izbora oni će čuvati svoja ognjišta. Mi ćemo sačuvati naš narod na Kosovu i Metohiji, to je moj stav koji je dobro poznat međunarodnoj zajednici”, rekao je Vučić.

“Najveći uspeh je to što je sačuvano jedinstvo Srba”

Ne treba da postoji iluzika kod ikoga od nas, Kosovo je čedo Zapada i oni nikada neće odustati od njega, poručio je poslanicima predsednik Srbije.

“Teritorijalni integrite je sintagma svetinja kada se govori o Ukrajini, ali kada je reč o Srbiji ona je mala i hoće da je zgaze”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da u svim razgovorima sa predstavnicima zemalja sa Zapada srbiji se poručuje da ako hoće da idet napred, u budućnost i pripada modernim zajednicama mora da prihvatite nezavisnost Kosova, inače će da ostane sa druge strane zavese i neće moći da napreduje.

“Svaki razgovor sa njima je pitanje šta će Srbi da urade da umilostive zahteve Prištine. Posle NATO agresije 1999. godine oni su podsticali interese prištine, i radili na podelama među Srbima, u šta su uložili stotine miliona evra, praveći televizije i stanice koje treba da unesu nemir među Srbe, naparavili neke nove Srbe koji će biti spremni da priznaju nezavisnost Kosova”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je njegov najveći uspeh to što je sačuvano jedinstvo Srba.

“Mi smo uspeli da sačuvamo jedinstvo Srba, i južno i sevrno od Ibra, i to je moj veliki uspeh jer su Srbi razumeli da moraju da budu jedinstveni, da je to jedini način da sačuvamo naše nacionalne interese”, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je Beograd poštovao sve dogovore, i one iz 2009, 2010, 2011 i 2013. godine, ali da Prištini svi ti dogovori služe da Srbi izvrše nešto, a kada Albanci treba nešto da ispune onda se pozivaju na ustav i slično.

“Ja ne znam kako će sve ovo da se okonča, ali ću sve od sebe dati da podržimo kompromisna rešenja i da sačuvamo mir sa Albancima. Želim da kličem miru, napredku i normalnosti, a da li ćemo to da uspemo to ne zavisi od nas”, rekao je Vučić.

Sistemski problem u pregovorima je taj što zapadni svet ne želi da prizna rezoluciju 1244 UN.

“Neće da čuju za nju i kažu da se ona promenila zbog situacije na ternu, i ne pada im na pamet da vrše pritisak na Prištinu da ispuni dogovoreno, pre svega formiranje ZSO. Čisto sumnjam da će se to i desiti, bez obzira na obećanja, osim na nivou nekakve nevladine organizacije”, kaže predsednik Srbije.

Vučić predstavio Izveštaj, rasprava će trajati 10 sati

“Srbija će čuvati sebe jedino tako što će da brani međunarodni pravni poredak i na tome moramo da budemo istrajni. Živela Srbija”, rekao je Vučić na kraju predstavljanja Izveštaja o pregovaračkom procesu.

Predsednik Skupštine je otvorio raspravu, a poslanik Dveri Boško Obradović tražio je da se vreme za raspravu, koje je određeno da bude pet sati, produži.

Posle toga je izglasano da rasprava traje deset sati.

Podeli na: