недеља, 01. августа 2021. | 05:51

Вучић о одласку на КиМ и о гробницама на пет локација у покрајини

Председник Србије Александар Вучић рекао је синоћ да је затражио улазак на територију КиМ након што је косовска министарка спољних послова тражила да дође у Рашку, али да је са представницима Европске уније договорено да се те посете не догоде, као и да се о томе не говори у јавности.

 

“Сада су, како би правили велику причу, као и око оне лажи да сам им претио сценаријем Нагорно-Карабаха, иако су одлично разумели шта сам хтео да кажем, рекли да је Вучић непожељан на Косову”, казао је председник Србије.

Вучић је новинарима у Београду препричао да су косовски Албанци, након што су пронађене масовне гробнице код Рашке, у којој су, верује се, тела Албанаца, желели да пошаљу министарку спољних послова у Рашку да, како је навео, “тамо прави некакав свој политички шоу”.

“Ми смо им рекли да је то апсолутно непримерено у овом тренутку, али, да ако то хоће, ја ћу да идем прво на север, а за седам дана ћу ићи да копам у околини Ђаковице. Пошто су они нама упутили допис, ми смо њиима упутили допис”, рекао је Вучић.

Каже да је потом постигнут договор са Евопљанима да нико нигде не иде, као и да се о томе не говори у јавности, који су Албанци погазили.

“Онда су људи из Европе звали и рекли да се договоримо, да се све слегне, да нико нигде не иде, али смо се договорили да се о томе не говори у јавности, да се не би узнемирила српска јавност, албанска јавност. Ми смо рекли да нема проблема, немамо шта да кријемо, само желимо да оно што смо дали могућност другима да и ми имамо то право. А онда су они изашли у јавност како су много јаки и паметни пошто су ми забранили улазак”, казао је Вучић.

Томе се, додаје, највише радују у Србији управо они који га оптужују да је издајник.

Упитан да прокоментарише наводе Дојче велеа да нико од званичника Србије није поклонио пажњу вести о проналаску масовне гробнице код Рашке као ни одлуку Приштине о томе да је Вучићу због тога, како тврде, забрањен улазак на Косово, Вучић је додао да не жели да коментарише писање појединих страних медија јер га, каже, некад срамота да то и чита.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да је председник државе која се не шали и нема проблем да пронађе сваког несталог и што може да изговори да ниједан злочин не сме да остане некажњен и сакривен.

Додао је да код Рашке нису ископани земни остаци 15 људи без знања и одобрења српских власти.

Вучић је објаснио и да је Београд у Бриселу, када се отворила тема несталих, поручио да ће се залагати за потрагу било чијих земних остатака јер је то цивилизацијско достигнуће, али и да су затражили да се врше ископавања на пет локација на Косову и посебно Метохији, где Београд верује да има покопаних Срба, како би и представници Београда присуствовали ископавању, али Албанци то, како наводи, нису прихватили.

Подели на: