nedelja, 14. avgusta 2022. | 03:25
Najnovije vesti

Vučić položio venac na Spomenik junacima sa Košara: Sloboda Srbije ostaje najveća vrednost za koju se borimo

Predsednik Aleksandar Vučić položio je danas venac na Spomenik junacima sa Košara, koji su pre 23 godine branili državnu granicu i sprečili kopnenu invaziju terorističke OVK iz Albanije na teritoriju Srbije.

 

 

Predsednik je venac položio uz intoniranje himne orkestra Garde, a zatim i pozdravio veterane bitke na Košarama.

Polaganju venca prisustvovala je i ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić.

Spomenik junacima sa Košara postavljen je 2020. godine u parku u neposrednoj blizini KBC “Dr Dragiša Mišović”.

Na postamentu su uklesana imena 108 vojnika, podoficira, oficira, rezervista i dobrovoljaca koji su stradali 1999. godine na karauli Košare.

Bitka na Košarama je počela 9. aprila 1999. godine, kada su na karauli na jugoslovensko-albanskoj granici na Juničkim planinama pripadnici terorističke OVK, uz pomoć NATO avijacije, pokušali da izvrše kopnenu invaziju kroz karaulu.

Deo državne granice oko karaule Košare štitilo je oko 100 pripadnika 53. graničnog bataljona, koji su se tokom prva dva dana borbi suprotstavili desetostruko jačem neprijatelju.

U pomoć graničarima ubrzo je stigao vod Vojne policije, ali je napad bio silovit i snage OVK su uspele da zauzmu položaje Rasa Košares i Maja Glava, tačke sa kojih se kontrolisalo svako kretanje ka graničnoj liniji, a zauzeli su i zgradu karaule.

Dolaskom pripadnika 125. motorizovane brigade formirana je linija odbrane koja je sprečila dalji prodor neprijatelja.

Vojska je narednih dana pokušavala da povrati Rasa Košares i Maja Glavu, a pridružili su im se i pripadnici 72. specijalne i 63. padobranske brigade.

Borbe na Košarama trajale su do 14. juna 1999. godine, kada se Vojska Jugoslavije posle Kumanovskog sporazuma povukla sa Kosova i Metohije.

Sloboda Srbije ostaje najveća vrednost za koju se borimo

Sloboda Srbije je bila i ostaće najveća vrednost za koju se borimo, a kada imamo takve junake nema zbog čega da se brinemo, poručio je predsednik Srbije u obraćanju veteranima sa Košara.

Vučić je istakao da se danas posle mnogo godina bar govori o bici na Košarama i seća dela stradalih.

“Hvala na svemu što ste za našu Srbiju učinili. I danas deca u Srbiji za razliku od nekog perioda ranije znaju za Košare, šta znači čuvati, braniti, štititi svoju zemlju. Čini se da bolje nego mi razumeju koliko je važno voleti svoju zemlju. Hvala što ste zemlju voleli više od sebe. Srbija to ne može i neće da zaboravi”, naglasio je on.

Predstavnik veterana zahvalio je predsedniku što ih uvažava, ali je dodao da Vučić trenutno vodi težu borbu nego što su oni vodili.

“Nije baš tako. Ja sam u odelu, mnogo je teže bilo vama. Tamo se glava gubila. Ovo danas je strateški, ne lako za nas, i to ljudi ne mogu uvek da prepoznaju, ali biće nam mnogo teško i teže. Proći će juni, juli, i avgust, a onda dolaze zimski meseci. Plašim se jer u toj jednačini imamo mnogo nepoznatih. Trudim se da sa saradnicima sve analiziram”, rekao je Vučić.

On je kazao da ne postoji niko koga lično ne poznaje, a da je važan na globalnoj političkoj sceni, da veoma ne brine zbog toga kako stvari mogu da se okončaju u Ukrajini, posebno kakve sve efekte mogu biti na nas i ceo svet.

“Naravno videli ste da je najlakša meta Srbija, mnogima. Na ovom manjem nivou, u uslovima mnogo većeg komoditeta i konformiteta o kojima ste mogli samo da sanjate da imate, borimo se da sačuvamo Srbiju. Imamo drugačije viđenje koje nije dnevni ili moj hir, već tako misle građani Srbije”, naglasio je on.

Vučić je rekao da smatra da Srbija ima fer pristup prema našim zapadnim i istočnom partnerima, da i jednima i drugima kažemo šta mislimo.

“Ponekad se nasmejem, kada svakog dana govore “kraj je sedenja na dve stolice” i slično. Ti koji to kažu nisu razumeli kada sto puta kažete da imamo svoju politiku, da smo doneli odluku da to bude naša politika, i da to nije da jednog dana sedimo na jednoj stolici, sutra na drugoj. Hrabro govorimo sve u lice. Da li će biti lako izdržati, neće”, dodao je on.

Drugi veteran sa Košara rekao je da mnogi kažu da se Srbija ne može slomiti iznutra, pa će je slomiti preko Ukrajine, a Vučić je ukazao da je juče imao sastanak sa šefom austrijske diplomatije, pre par dana sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcme, i da stižu šefovi diplomatije Italije i Turske.

“Za nas je važno da gledamo da zemlja ide napred. Ponosan sam što smo uspeli da gradimo ono što smo započeli, da nismo ni od čega odustali. Brinem mnogo za zimu, nafta je ponovo skočila, kao i struja, teška zima za sve nas je pred nama. Da imamo malo više odgovornosti u pojedinim državnim organima ne bi bilo na odmet”, rekao je on.

Vučić je zamolio okupljene veterane da prenesu iskrene pozdrave porodicama palih boraca i njihovim porodicama zbog svega što su pretrpele i učinile za našu zemlju i naš narod.

Da nađemo način da pomognemo herojima

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman da se do kraja sedmice sastane sa veteranima bitke sa Košara, kako bi kroz razgovor utvrdili da li i na koji način država može da pomogne herojima jedne od najtežih bitaka u novijoj istoriji, koji su 1999. godine branili državnu granicu od albanskih snaga.

Posle polaganja venca na Spomenik herojima s Košara, jedan od veterana te bitke Darko Anđelković iz Raške, rekao je Vučiću da je dobro što heroji nisu otišli u zaborav, na čemu su zahvalni, ali da bi, iako su svesni da su vremena teška, trebalo napraviti neki pomak u rešavanju njihovog statusa, jer, kaže, mnogo boraca je na ivici egzistencije.

Vučić im je rekao da to neće biti lako, ali da ne želi da im govori neistine.

“Ne želim da vas lažem, da govorim što je nemoguće, ali spreman sam da do kraja nedelje sednem, da razgovaram sa vama, da vidimo šta možemo, šta ne možemo, a nešto sigurno možemo da uradimo”, rekao je Vučić.

On je dodao da će nastojati da se pronađe neko rešenje koje bi donelo nešto bolje za veterane, ali da državu finansijski ne razori u potpunosti.

“Spreman sam da razgovaramo do kraja nedelje, najkasnije u petak. Ja ne želim da obećam nešto što ne možemo da ispunimo, da mi vi tapšete, a onda ja odem i da se više ne vidimo… To nikad nisam i neću da radim”, rekao je Vučić i zamolio borce da razumeju težinu situacije u kojoj se država nalazi u ovom trenutku.

Podeli na: