Најновије вести

Вучић: Поред Србије, КФОР и НАТО снаге једина заштита Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су, поред државе Србије, КФОР и НАТО снаге једина стварна заштита Срба на северу КиМ.

 

 

На констатацију новинара у Дубајиу да Срби нису имали превише користи и заштите од стране Кфора на КиМ, Вучић је рекао за Прву да Срби не воле превише КФОР због НАТО бобардовања, али да је то једина заштита за њих.

“Уз то што знају да ће, ако крене неки озбиљнији напад на Србе, реаговати Србија, једина стварна заштита у свом тренутку јесте КФОР и НАТО снаге, били су раније и Руси па су се повукли 2000. године, и колико је могуће (КФОР и НАТО) коректно обављају свој посао. Једина старна заштита јесте КФОР и НАТО снаге”, нагласио је Вучић.

Напоменуо је да Србија свакако има примедбе на то како су реаговали 2004. и да јесу морали да реагују брже и боље.

“Али, КФОР чува колико толико опстанак Срба на КиМ, уз сву подршку материјалну и сву другу коју пружа наша земља”, нагласио је Вучић.

Вучић: Задовољан што су се РОСУ повукле и што имамо мир

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Дубаију, да је задовољан што су се јединице специјалне полиције РОСУ повукле са административних прелаза Јариње и Брњак, где, каже, није ни требало да дођу, те да је задовољан што се одржао мир.

“Срби су задовољни што су се РОСУ повукле. Било је и данас напето и малтретирање наших људи, те склоните један камион, те други… Готово до краја рока су чекали, али, напустили су прелазе, и видели сте одушевљење народа на Брњаку, Јарињу када су РОСУ напустиле север, где није требало ни да долазе”, рекао је Вучић за ТВ Прву, након што су се, у складу са договорм у Бриселу од пре неколико дана РОСУ повукле са севера, а Срби уклонили барикаде.

Председник је истакао и да за Београд нема лаког споразума, јер не постоји ништа што је за нас лако, будући да реално, од 1999. године немамо фактичко присуство на КиМ.

“Имали смо погром 2004. године, када смо ћутали, сакрили се испод стпола док су нам рушили цркве и манаситре, а наше руководство се свађало ко је крив. Прогласили су независност 2008. коју је признало 90 најмоћнијих земаља запада. Од тада се трудимо да држимо нос, ако не можемо уста, изнад воде, да чувамо мир, стабилност и безбедност за наше људе на КиМ”, рекао је Вучић.

Како је рекао, тешко је борити се у готово немогућим условима, док цела западна хемисфера врши притисак на нас, те је у таквим условима постигнут максимум.

“Знам многе који би ми солили памет данас, а питао бих их какве су резултате они имали”, додао је Вучић.

Истакао је да је задовољан што је мир, што су РОСУ напустиле север и што се неће стављати пробне таблице.

По питању стикера, Вучић је појаснио да смо ми ти који су увели стикере јер не признајемо тзв. Републику Косово, а онда је Приштина одговорила том истом мером.

“Али, то су рекли још пре 10 година, а сада дошли са пробним таблицама. Оног секунда када ми кажемо, а надам се да нећемо рећи да нема стикера, тада неће бити стикера ни за нас. Суштина је да ми не признајемо Косово и не можемо да дозволимо да улазе са таблицама Косова, они сада то нама хоће да раде”, рекао је Вучић.

Морали су да повуку Росу, за ЗСО им ништа не верујем

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су Албанци на КиМ морали одмах да спроведу у дело споразум постигнут у Бриселу и да повуку јединице Росу, јер би у супротном били у проблему, али и да им ништа не верује када је у питању обавеза Приштине из Бриселског споразума да се формира Заједница српских општина.

“Они су тај део, једини који су имали, а то је да повуку Росу, спровели у дело, али да ли им верујем да ће да прихвате ЗСО – не верујем им ништа. По том питању знам са ким имамо посла, нећу никога да вређам, али знам са ким имам посла”, рекао је Вучић за Прву.

Каже да је то посао представника власти да се бори за интересе свог народа и да не крије ништа, али да људи треба да разумеју да су то компликованије ствари него што изгледају.

На питање да прокоментарише то што је Аљбин Курти рекао да Косово има велики проблем, председник Србије је рекао да је због тога срећан, пошто се бори за свој народ а не за Куртија, као и без обзира на то жели да имамо најбоље односе са Албанцима.

Додао је да је за њега комплимент то што је рекао Курти.

Такође, напоменуо је да 50 одсто текстова албанских новина на КиМ је против њега, као и у Хрватској и Црној Гори.

Подели на: