subota, 28. januara 2023. | 16:57
Najnovije vesti

Vučić: Prihvatili zaključe, pitanje promene granica sporno

Na sastanku lidera Zapadnog Balkana u okviru proces Brdo – Brioni Srbija je prihvatila predložene zaključke, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

On je kazao da je najvažnije da postoji koncezus da se ceo region nalazi na evropskom putu i da treba zajednički da radimo.

„Podržali smo namere, želje i pretenzije drugih na Zapadnom Balkanu za otvaranjem datuma za pregovore i viznom liberalizacijom“, preneo je Vučić.

Kazao je da bilo i mnogo stvari oko kojih nisu saglasni, a jedno pitanje koje je bilo ključno, kaže, bilo je pitanje promene granica oko čega nije bilo saglasnosti.

Kako je objasnio u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su stanovl UN.

Srbija se uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može.

„Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni“, rekao je on.

Vučić je istakao da su neki drugi tražili mnogo više i mnogo su nezadovoljniji. Naglasio je da je bio pristojan i dobar sastanak uz mnogo replika, duplika.

„Ali na to smo navikli. Pre svega ih je bilo između Beogarda i Prištine, svih nas sa Sarajevom, i unutar BiH. Ništa novo“, dodao je on.

Dijalog bi trebalo da se nastavi, ali bez naredbi

Predsednik SRbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi dijalog BeograđPriština trebalo da se nastavi, i u tom kontekstu današnji susret na Brdu kod Kranja ocenio kao interesantan.

On je odgovarajući na pitanje novinara o dijalogu, nakon sastanka, rekao da je bitno da tu postoji kompromis.

“Nadam se da će neko da razume da mora da razgovara, a ne da naređuje. Naredbe odavno ne prolaze”, rekao je Vučić.

Pristojan odnos sa Milanovićem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka lidera regiona na brdu kod Kranja da je u pristojnim odnosima sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, kao i da su na pristojan način razgovarali.

On je tako odgovorio na pitanje novinara kako je protekao njegov susret sa Milanovićem i dodao:

“Mi znamo šta su njegovi stavovi, on zna šta su naši stavovi, nema tu šta da se doda ili oduzima. Mi želimo dobre odnose sa Hrvatskom , ne mislimo da moramo da podilazimo bilo kome u Hrvatskoj niti da bilo ko iz Hrvatske treba da podilazi nama”, .

On je kazao da će vremenom sa Hrvatskom biti bolji odnosi i da ćemo zajedniočki uspeti da ih izgradimo, kada budemo pokazuivali veće poštiovanje jedni prema drugima.

“Nemam nikakvu primedbu na njegovo kopredsedavanje danas”, rekao je on.

Vučić sa Brda kod Kranja krenuo za Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas posle podne krenuo je sa Brda kod Kranja put Brisela, gde treba da se sastane sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Vučić je Samita lidera Zapadnom Balkana, u okviru Brdo-Brioni procesa, napustio nešto ranije zbog prethodno zakazanih obaveza i sastanka sa Stoltenbergom.

Podeli na: