nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:38
Najnovije vesti

Vučić: Priština opstruiše razgovore i dijalog

Nama priznanje Prištine ne treba, očekujem normalizaciju, ali Priština opstruiše razgovore i dijalog, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon otvaranja radova na izgradnji auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice od Šapca ka Loznici.

 

Uz podsećanje da je Beograd uvek spreman da nastavi razgovore o pitanju KiM sa albanskom stranom, čim ukinu takse, Aleksandar Vučić je tako, na molbu novinara, prokomentarisao izjavu Metjua Palmera da SAD žele da vide potpunu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi, precizira Palmer, značilo međusobno priznanje.

Vučić: I ja kažem – fabrikovani zločin u Račku, hoće li sve da nas osude?
Aleksandar Vučić nazvao je zastrašujućim to što je Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao je da je izmišljen, i poručio da i on sam ponavlja da je to fabrikovani zločin i upitao da li će zbog toga sve da nas osude.

“Mi ne čeznemo za njihovim priznanjem, a što se tiče normalizacije i ja to očekujem, ali nikako da dođu. Dobro bi bilo da nastavimo razgovore, iako nisam preveliki optimista”, naveo je Vučić.

Predsednik je rekao, takođe, da smo mi uvek spremni da razgovramo ako ukinu takse i poručio: “Znaju put, da onda dođemo i počnemo da razgovaramo”.

Sa Merkelovom o KiM i evropskom putu

Vučić je na pitanje novinara, nakon otvaranja radova na izgradnji auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice od Šapca ka Loznici, o čemu će razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel odgovorio da će razgovarati pre svega o Kosovu i Metohiji i evropskom putu Srbije, ali i o ekonomskoj i svakoj drugoj bilateralnoj saradnji.

“Šta će ona mene da pita, to morate nju da pitate”, dodao je predsednik.

Osvrnuo se na jučerašnje razgovore sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prenevši da je sa njim, na inicijativu šefa ruske države, u dva ili tri navrata razgovarao nasamo, ali da sadržaj tih razgovora ne može da obelodanjuje.

Mogu da mi prete, ali pretnjama neće srušiti puteve i fabrike

Komentarišući nove pretnje koje su mu upućene na društvenim mrežama, te na pitanje novinara kako vidi to što su Boško Obradović i njegove pristalice rekli da će da završi kao Aleksandar Obrenović, rekao je da to neće promeniti činjenicu da su sada plate i penzije veće nego ikada.

“Hoće li time da sruše auto-puteve i činjenicu da su kada su otišli sa vlasti ostavili nenormalne dugove i fabrike puste, a da danas otvaramo fabrike u svim gradovima”, zapitao je Vučić.

Vučić o izjavi Lazanskog: Videćemo kada dođe vreme

Aleksandar Vučić navodi da će pitanje moguće zajedničke proizvodnje oružja sa Rusijom biti razmatrano kada dođe vreme.

“Ako budemo mogli u redu, ako ne budemo, videćemo kada dođe vreme”, rekao je Vučić, upitan za izjavu ambasadora u Rusiji Miroslava Lazankog da je to bila tema razgovora u Sočiju.

Kaže da nikada ranije, kao danas, nije imao priliku da u jednom danu potpiše važan ugovor, za Moravski koridor, i da otvori pripremne radove za auto-put.

“To govori koliko se Srbija menja i koliko napredujemo i koliko se menjamo i verujemo u sopstvene mogućnosti i koliko smo uspeli da uredimo javne finansije. Ponosan sam na Srbiju”, naglasio je Vučić.

Dodao je i da će se kod Šapca nalaziti veliki most preko Save dug 1.327 metara i da će se onda nastaviti put od 55 kilometara od Šapca do Loznice.

Upitan da prokomentariše skupove podrške njemu u nekoliko gradova širom zemlje, navodi da nije znao za to, te zamolio ljude da se ne okupljaju, već samo da nastave da rade, jer, ističe, rad niko ne može da pobedi.

“Molim ih da ne organizuju te skupove. Beskrajno sam im zahvalan, jer, iako me nisu pitali, to pokazuje da ti ljudi imaju neku emociju, a pre svega da su zabrinuti za budućnost svoje zemlje”, rekao je predsednik u Šapcu.

Podeli na: