уторак, 21. септембра 2021. | 00:37

Вучић разговарао с Путином: Пријатељство Србије и Русије нико не може да сруши

Пријатељство Србије и Русије нико не може да сруши, а односи двеју земаља су стабилни и иду узлазном линијом, констатовано је током телефонског разговора председника Србије Александра Вучића са руским колегом Владимиром Путином.

 

 

Вучић је захвалио на непоколебљивој личној подршци председника Путина територијалном интегритету и суверенитету Србије, као и на активној подршци руске државе по питању Косова и Метохије.

“Русија разуме наше напоре да обезбедимо мир и стабилност у региону и спремност Србије за дијалог и компромис као једини начин за решавање отворених питања”, рекао је председник Србије.

Он је захвалио председнику Путину за подршку у борби против коронавируса, а посебно за испоруку вакцине “спутник В”, јер је допринела томе да наша земља предњачи у вакцинацији становништва.

“Председник је замолио руског колегу да помогне да што пре добијемо додатне количине руске вакцине, како би што више грађана Србије у најскоријем периоду примило поуздану заштиту од коронавируса”, наводи се у саопштењу кабинета председника.

Вучић је нагласио да ће Србија, уз помоћ стручњака из Русије, изградити постројења и самостално производити вакцине.

Претходно је председник разговарао са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо и замолио је да што пре стигну и остале наручене количине кинеске вакцине.

Вучић: Могућности за економску сарадњу много су веће од искоришћених
Двојица државника су, у дугом пријатељском разговору, размотрили читав спектар тема које покривају области билатералне сарадње, као и регионалне и међународне ситуације.

Српски председник изразио је посебну председнику на Путиновој поруци коју је руски министар спољних послова Сергеј Лавров прочитао у Храму Светог Саве.

“Србија намерава да даље развија стратешке односе са Русијом, а могућности за економску сарадњу много су веће од искоришћених”, навео је Вучић.

Он је, стога, рекао да посебну пажњу треба усмерити на повећање робне размене, завршетак текућих и покретање нових заједничких енергетских и инфраструктурних пројеката и даље јачање сарадње у области технолошког развоја и иновација, као и војно-техничке сарадње.

Председник Путин је истакао значај рада Међувладине мешовите комисије за сарадњу, док је
српски председник указао на важност гасовода Балкански ток, који доприноси енергетској стабилности Србије.

Подели на: