četvrtak, 18. avgusta 2022. | 21:01
Najnovije vesti

Vučić s Jangom: Srbija i Kina razvijaju odnose u svim sferama društvenog života

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je poruku predsednika Kine Si Đinpinga, koju mu je preneo visoki kineski zvaničnik Jang Đeči, a tokom razgovora s Jangom istakao je da su Srbija i Kina iskreno prijateljske zemlje, koje razvijaju odnose u svim sferama društvenog života. Smederevo je jedan od primera naše zajedničke pobede, poručio je Jang.

 

Vučić i Jang su najpre razgovarali u četiri oka, a nakon toga je usledio sastanak delegacija Srbije i Kine.

“Želim da Vam zahvalim na posebnoj poruci koju ste doneli od velikog i iskrenog prijatelja Srbije, velikog lidera Si Đinpinga. O sadržaju, naravno, neću govoriti, ali mnogo Vam hvala i prenesite moje najsrdačnije pozdrave Siju”, rekao je Vučić na početku sastanka srpske i kineske delegacije, koju predvodi član Politbiroa CK KP Kine i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jang Đeči.

Predsednik Srbije je naveo da se nikada neće zaboraviti poseta kineskog predsednika Smederevu, čiju je Železaru kupio kineski HBIS, podsećajući da je Si tada ličnim angažmanom spasao i sačuvao više od 5.000 radnih mesta direktno, a indirektno 10.000-12.000 ljudi.

Trgovinska razmena Srbije i Kine raste iz godine u godinu
Vučić je naglasio da trgovinska razmena Srbije i Kine raste iz godine u godinu, i da će u prvih osam meseci ove godine, i uprkos pandemiji, trgovinska razmena prestići nivo od prethodne godine.

“To je gotovo neverovatno i možda jedini slučaj s nekom zemljom na svetu”, rekao je Vučić.

Zamolio je da Kina razmotri dalja ulaganja i investiranje u Srbiju.

“A mi ćemo imati nove dogovore i ugovore oko različitih infrastrukturnih projekata, koji znače bolji životni standard za građane, rešenje njihovih višedecenijskih problema, verujem, uvek na obostrano zadovoljstvo naših naroda”, rekao je Vučić.

Zahvalnost na podršci teritorijalnom integritetu Srbije
On je zahvalio predsedniku Siju, Kini i Komunističkoj partiji kao nosiocu razvoja te velike zemlje, na podršci teritorijalnom integritetu Srbije, njene nezavisnosti, samostalnosti, što je, kako je podvukao, za nas jedna od najviših vrednosti koje kao zemlja danas čuvamo.

“Mi u Srbi znamo i već smo se suočili sa različitim vrstama pritisaka, da nije uvek lako očuvati prijateljstvo sa Kinom, posebno što udeo Kine u svetskom BDP-u raste iz godinu u godinu pa onda druge velike sile ne gledaju blagonaklono na to. Srbija je do sada uspevala u tome, a čuvaće i dalje svoju slobodu da samostalno odlučuje, i nastaviće da gradi dalje prijateljstvo sa Kinom”, kazao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i po veličini i po broju stanovnika, ali zemlja koja ima slavnu istoriju, veliko srce i koja uvek više od svega želi da čuva svoju samostalnost i nezavisnost.

“Kineskom narodu i državi želimo uspeh, a prijatelju Siju da prenesete najsrdačnije pozdrave, da mu kažete da kada prođe ova pošast, čekaćemo ga u Srbiji, i verujem da će videti da gostoprimstvo srpskog naroda nema premca makar u ovom delu sveta”, kazao je Vučić.

Jang: Sve bolji međunarodni položaj i veći uticaj Srbije
Srbija pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića ima sve bolji međunarodni položaj i sve veći uticaj, izjavio je Jang Đeči.

On je u razgovoru sa predsednikom Srbije istakao da je naša zemlja pod Vučićevim rukovodstvom dostigla zadivljujuće uspehe, kao i da je Srbija po stopi ekonomskog rasta među prvim zemljama u Evropi.

Kineski zvaničnik, takođe, dodaje da su Srbija i Kina realizovale brojne razvojne projekte i da je odlična bilateralna saradnja dve zemlje.

Praktična saradnja između dve zemlje obostrano je korisna, rekao je on i kao primer naveo Železaru u Smederevu.

“Smederevo je jedan od primera naše zajedničke pobede”, rekao je Jang.

Rekao je da Kina pridaje veliki značaj saradnji sa Srbijom i poručio da ohrabruju sve više kineskih kompanija da ulažu u našu zemlju i ovde posluju.

Saradnja tokom pandemije
Jang je podsetio i na saradnju u vreme pandemije koronavirusa: “Suočavajući se sa neočekivanom pandemijom kovida 19, Kina i Srbija su ruku pod ruku, međusobno se podržavajući, dale novi sjaj čeličnom prijateljstvu dve zemlje”, naglasio je Jang.

Predsedniku Vučiću preneo je srdačan pozdrav i najlepše želje od kineskog predsednika Sija.

Jang je istakao da je Sijeva poseta Srbiji 2015. godine bila istorijska, ali i Vučićeva poseta Kini, čime je otvoreno novo poglavlje u odnosima dve zemlje.

Gost iz Kine kaže da dobri odnosi dvojice predsednika i brojni susreti ulivaju jaku pokretačku snagu za dalji razvoj saradnje Srbije i Kine.

Jang je naveo da Kina čestita uspeh koji je SNS ostvarila na parlamentarnim izborima u junu.

Sastanci sa premijerkom i šefom diplomatije
Jang se prethodno sastao sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Ana Brnabić je izjavila u razgovoru sa visokim zvaničnikom Kine Jang Đečijem da će i nova vlada nastaviti da razvija strateško partnerstvo sa Kinom, dok je Jang čestitao Srbiji na uspesima, pre svega, u ekonomskom razvoju.

U razgovoru sa Jangom, Ivica Dačić je naveo da je zadovoljan razvojem odnosa Srbije i Kine. Istakao je da su odnosi dve zemlje na najboljem nivou u dosadašnjoj istoriji bilateralnih odnosa Srbije i Kine i u tom smislu podsetio na niz bilateralnih poseta na najvišem nivou, uključujući i međusobne posete dvojice predsednika.

Podeli na: