subota, 26. novembra 2022. | 11:00
Najnovije vesti

Vučić sa ambasadorima zemalja članica EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije.

 

Na sastanku sa predsednikom Srbije, u Palati Srbija, su šef Delagcije EU u Srbiji Sem Fabrici i diplomatski predstavnici Kipra, Mađarske, Švedske, Bugarske, Austrije, Španije, Slovačke, Grčke, Finske, Portugalije, Holandnije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Rmunije, Nemačke, Francuske, Češke, Italije.
Sastanku, prema najavi, prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, te ministri zdravlja, Zlatibor Lončar i finansija, Siniša Mali.
Nakon sastanka, Vučić i Fabrici će se obratiti javnosti. Sastanak sa ambasadorima zemalja EU predsednik je sam juče najavio, kada je govorio o finansijskoj pomoći Unije Srbiji.
On je ukazao da su se za pomoć EU, preko MMF, prijavile zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, u koje Srbija ne spada.
Činjenica da Srbija nije tražila pomoć iz tog paketa EU od 3 milijarde evra u vidu kratkoročnih pozajmica preko MMF u delu javnosti je stvorila utisak da su odnosi Srbije i EU zategnuti, u okolnostima u kojima u Briselu nije dobro primljeno eksplicitno ukazivanje predsednika Srbije na činjenicu da je EU kasnila u pomoći po izbijanju pandemmije virusa korona, iako su sa takvim stavom izašle i neke zemlje članice Evropske unije.
Predsednik Vučić je juče ponovo da Srbija strateški ostaje na EU putu.

Podeli na: