petak, 01. jula 2022. | 07:29
Najnovije vesti

Vučić sa američkim senatorima: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od prioriteta Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

 

 

Predsednik Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić sa američkim senatorima: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od prioriteta Srbije
Vučić sa američkim senatorima: Unapređenje saradnje sa SAD jedan od prioriteta Srbije
“Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa”, rekao je Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

“To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije”, istakao je predsednik Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH. On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

S tim u vezi, Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu “Otvoreni Balkan” čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Ranije danas ambasador SAD Kristofer Hil dočekao je na Aerodromu “Nikola Tesla” senatore Krisa Marfija, Džin Šejhin i Toma Tilisa.

Podeli na: