Најновије вести

Вучић са Ердоганом: Златно доба српско-турских односа, замолио сам за помоћ у снабдевању струјом током зиме

Председник Србије Александар Вучић каже да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о свим важним питањима, о унапређењу сарадње, ситуацији у Украјини, о енергетици. Истиче да је Србија заинтересована за куповину беспилотних летелица “барјактар”, те да се нада да ће то успети следеће године. Замолио је Ердогана да се омогући простор да се азербејџанска струја преко Бугарске превезе у Србију, како би се обезбедиле количине електричне енергије које нам недостају.

 

Ердоган: Турска спремна да пружи подршку да би се постигло решење између Београда и Приштине
Одговарајући на питање новинара о односима Београда и Приштине, Ердоган је рекао да је Турска спремна да пружи подршку на сваки могући начин да би се постигло решење.
“Видели смо позитивне помаке и надам се да постоји и то позитивно убрзање које ће бити одрживо на Балкану, зато што Балкан не може више да толерише овакву врсту проблема”, навео је Ердоган.

Говорећи о ситуацији у Украјини, Ердоган је навео да је Турска увек пратила политику равнотеже између Русије и Украјине и да ће наставити то да чине и у предстојећем периоду.

“Ако сагледате ситуацију, не можете да наведете победника оваквог рата. Нема ту победника у оваквом рату, али сматрам да има доста губитника, велики број губитника. Људи губе своје животе, а камоли финансијски и новчани резулат овог рата”, напоменуо је Ердоган.

Навео је да не делује да ће се рат у Украјини ускоро завршити.

Вучић: Предстојећа зима хладна, али ће следећа бити поларна
Александар Вучић је, одговајући на питање новинара о ситуацији због рата у Украјини и подследицама, рекао да ће ова зима за нас бити веома хладна, а да мисли да ће следећа бити поларна за целу Европу.

“Јер ми се чини да нико не жели решење. Плашим се да сви ишчекују пораз друге стране а не компромис. А ако стварно мислите да ћете лако војнички да победите Русију, нама остаје да се добро спремимо и за хладну и за поларну зиму”, рекао је Вучић.

Додао је да у оквиру Отвореног Балкана постоје напори да се заједничким писмом затражи помоћ ЕУ за увоз електричне енергије током зиме, али је свестан да цела Европа позива на штедњу.

“Мораћемо да доносимо много важних одлука, јер ни јесен неће бити лака, зима ће бити још тежа”, рекао је Вучић и истакао да без турског, односно Балканског тока, сада не бисмо имали гас.

Ердоган: Наши односи са Србијом су на одличном нивоу, додатно се развијају сваког дана
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган захвалио се председнику Србије на гостопримству које је указано турској делегацији и навео да су данашњи разговори били веома плодни.
“Током разговора смо се дотакли детаљно наших питања и заиста смо се посветили корацима које ћемо предузети у будућем периоду. Када је реч о дешавањима у БиХ, разменили смо ставове о регионалним и међународним питањима. Наши односи са Србијом, који су на одличном нивоу, даље се развијају сваког дана и протокол који је управо потписан у вези са путовањима и коришћењем само личних карата даље ће унапредити наше односе до новог нивоа и од ове године од Србије до наше земље дошло је 300.000 туриста”, истакао је Ердоган.

Оценио је да то значи да ће се од увођења преласка границе само уз личну карту тај број додатно повећати и додао да то неће бити једино у чему је постигнут напредак.

“Наши пословни људи који путују моћи ће много лакше и на бољи начин да се састају”, поручио је Ердоган и напоменуо да је Србија шеста земља са којом је Турска потписала протокол о путовању са личним картама.

Додао је да су привредни и трговински односи Турске и Србије покретач сарадње двеју земаља.

“Обим наше трговинске размене наставио је стабилан раст упркос пандемији коју је корона поставила. Прошле године, раст од 33 посто који смо достигли, стигли смо до око две милијарде долара, а да бисмо постигли наш заједнички циљ од пет милијарди долара, сматрам да ћемо да наставимо да радимо уз исту одлучност и ми смо то потврдили и током наших билатералних састанака, а такође и током састанака у присуству наших делегација”, рекао је Ердоган.

Навео је да је пословни форум Турске и Србије којем ће данас присуствовати показатељ воље у циљу раста обима трговинске размене.

“Наше компаније имају око 50 пројеката у Србији у вредности од 847 милиона долара и овом приликом бих желео да захвалим мом драгом пријатељу Вучићу за подршку коју је он пружио нашим извођачима и предузетницима и у своје име и у име мог народа”, истакао је Ердоган.

Вучић: Највиши ниво односа у модерној историји
Александар Вучић је, на конференцији за медије са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, поручио да је ово златно доба српско-турских односа.

“Успели смо да односе између Турске и Србије подигнемо на највиши ниво у модерној историји. На добром смо путу да испунимо оно што је мени деловало као немогући циљ – да трговинска размера достигне пет милијарди евра”, рекао је Вучић.

Истиче да су турске компаније изузетно важне за Србију јер запошљавају готово 10.000 људи и додао да инвестиције из Турске и даље долазе.

Истакао је да ће грађани моћи да виде на делу оно што је постигнуто у односима две земље, јер је сем турске обнове многих културно уметничких споменика ту и изградња пута Нови-Пазар – Тутин, који је, како каже, некада био “пут смрти”, као и изградња моста на Рачи.

Са Ердоганом је, како каже, разговарао о свим важним питањима, о унапређењу сарадње, о стабилности у региону и томе колико је важно да се сачува мир, као и о ситуацији у Украјини и енергетици.

Замолио је Ердогана да нам Турска помогне у снабдевању електричном енергијом током зиме.

Да се омогући простор да се азербејџанска струја преко Бугарске превезе у Србију, како би се обезбедиле количине електричне енергије које нам недостају, рекао је Вучић.

Изјавио је и да је Србија заинтересована за куповину беспилотних летелица “барјактар”, те да се нада да ће у томе успети следеће године.

Председник Србије Александар Вучић приредио је, испред Палате Србија, свечани дочек за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који борави у посети Србији.

Турски председник дочекан је уз највише државне и војне почасти, уз испаљивање 10 почасних плотуна, црвени тепих, постројену Гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.

Након свечане церемоније, Вучић и Ердоган су разговарали у четири ока, а затим је уследио пленарни састанак делегација Србије и Турске и потписивање неколико споразума.

Обим трговинске размене близу две милијарде долара
О добрим, пре свега економским односима говори податак да је обим наше трговинске размене достигао близу две милијарде долара годишње са тенденцијом повећања.

Према последњим доступним подацима Привредне коморе Србије у нашој земљи послује око 1.300 предузећа са турским капиталом у текстилном, аутомобилском, грађевинском и машинском сектору, те у банкарству и туризму.

Србија и Турска су 2010. године потписале Споразум о слободној трговини, што је највише утицало на повећање робне размене.

Турски председник Ердоган био је у Београду 2017., потом 2019. године, када је истакао да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда.

Турска је отворено стала иза пројекта “Отворени Балкан” што је више пута наглашено.

Подели на: