Најновије вести

Вучић са Лавровом: Имаћемо најповољнију цену гаса, Србија ће остати војно неутрална

Председник Александар Вучић изјавио је, након састанка са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом у Председништву Србије, да је ово био њихов најискренији разговор до сада. Поносимо се својом војном неутралношћу и у складу са тим наставићемо да чувамо земљу и да развијамо одбрамбене капацитете, истакао је председник. Сергеј Лавров је поручио да се Русија залаже да решење косовског питања буде засновано на поштовању Резолуције 1244, да се пронађе у директном дијалогу Београда и Приштине и да га одобри Савет безбедности УН.

 

Александар Вучић и Сергеј Лавров, који је у Београд допутовао на Самит којим се у наредна два дана обележава 60 година од оснивања Покрета несврстаних, обратили су се медијима након састанка у Председништву Србије.

Конференција за новинаре Александра Вучића и Сергеја Лаврова

“Знам Путина, имаћемо најповољнију цену гаса”
Лавров је, упитан како коментарише оптужбе неких лидера на Балкану да Русија врши снажан утицај на збивања у региону уз помоћ енергетике и на друге начине, каже да су навикли на оптужбе.

Истакао је да се односи Русије са Србијом и другим земљама региона заснивају на узајамној користи и балансу интереса.

Вучић је упитао “како то Руси у односу на нас врше притисак по питању енергетике” и истакао да он моли и врши притисак на њих да нам дају најповољнију цену гаса.

“Имамо обећања Сергеја и господина Борисова да ће да разговарају са председником Путином и да ће да учини све да имамо најповољнију цену. Знам Путина, имаћемо најповољнију цену”, истакао је председник.

Вучић је захвалио Лаврову што је дошао да увелича скуп које Србија организовала поводом 60 година Прве конференције Несврстаних, али и за пријатељство и подршку коју Русија пружа нашој земљи. Захвалио је Руској Федерацији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, и на инсистирању да се питање Косова и Метохије може решити само проналажењем компромиса, а не наметањем диктата Србији.

Истакао је да је разговор са Лавровом био вероватно најотворенији и најискренији разговор до сада, иако се много година познају.

“Разматрали смо целокупну ситуацију у региону, и са својим страховима, који се тичу позиције наше земље и нашег народа у региону, упознао сам руског министра спољних послова и добио виђење Руске Федерације као одговор и, ако то смем да кажем, важне савете”, рекао је Вучић.

“Енергетска криза трајаће најмање шест месеци”
Одговарајући на питање о енергетској кризи, Вучић је рекао да ће она трајати најмање шест месеци, али можда и дуже – две године.

Ова криза ће, истакао је председник, имати утицаја на повећање цена у свим областима, више у европским земљама него у Србији. Додао је да се плаши раста цене хране.

Поновио је да је Србија, срећом, имала храбрости и изградила гасовод са Русијом.

Република Србија остаће војно неутрална земља, поручио је председник. “Поносимо се својом у војном неутралношћу и у складу с тим наставићемо не само да чувамо своју земљу, да је штитимо, већ и да развијамо наше одбрамбене капацитете како бисмо од вратили сваког потенцијалног агресора од намере да угрози слободу Србије”, истакао је Александар Вучић.

“Имамо изузетно добре односе са Руском Федерацијом и за разлику од многих других који се тога или стиде или плаше да кажу, ја то не кријем. Мислим да то са посебним поносом изговарам, јер сматрам да је то интерес Србије, и не само интерес, већ и израз вишевековног пријатељства”, рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и председнику Путину на подршци и ангажману у многим питањима и изразио жељу и наду да се пре краја године сретне са руским председником и да стратешки разговарају о свим важним питањима.

Лавров: Прихватићемо било које решење за КиМ које одговара Србији
Сергеј Лавров је поручио да се Русија залаже да решење косовског питања буде засновано на поштовању Резолуције 1244, да то решење буде пронађено у директном дијалогу између Београда и Приштине и да буде одобрено од Савета безбедности Уједињених нација.

“Вакцине су и политичко и комерцијално питање”
Лавров је изјавио да питање вакцина није само политичко већ и комерцијално питање. Одговарајући на питање у вези са руским вакцинама и њиховом признању у ЕУ, Лавров је рекао да се, када је реч о узајамном признавању цертификата преговори воде већ дуго.

Договор, како је навео, није постигнут јер постоје и неки објективни разлози и процедуре, али европске колеге о томе не желе јавно да говоре из политичких разлога. Напоменуо је да Русија и даље сматра да земље произвођачи вакцина треба да одустану од патентне заштите, како би се произвело што више доза.

“То је наш чврст став и ми ћемо прихватити било које решење које ће одговарати Србији и српском народу. Наравно, забринути смо због провокације која је организована на северу Косова крајем септембра. Ценили смо уздржаност и тврд став Србије, који су омогућили да та криза буде решена”, додаје Лавров.

Лавров је захвалио Вучићу на данашњем састанку и најавио договор о сусрету председника Србије и Русије.

“Пренео сам господину председнику најтоплије поздраве од председника Руске Федерације Владимира Путина, и опредељење за наставак дијалога на највишем нивоу. Размотрили смо могуће контакте на нивоу председника у догледној будућности и договорићемо се сигурно када ће се тај састанак одржати”, рекао је Лавров.

Радна вечера за Лаврова
Председник Вучић приредио је вечерас радну вечеру на Андрићевом венцу, којој присуствују Сергеј Лавров, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Народне скупштине Ивица Дачић.

“И поред тешких тема, биће ово једно лепо вече, уз домаће специјалитете и музику оркестра ‘Бинички’. Само ја не могу да једем, јер сам имао већ шест ручкова са пријатељима из несврстаних земаља, али сам срећан што могу да угостим Сергеја”, написао је Вучић на Инстаграм налогу будуцностсрбијеав.

Шеф руске дипломатије поручио је да провокативни потези косовских Албанаца треба да буду обустављени.

“У нашем контактима са Европском унијом увек подсећамо на одговорност Брисела и посредничку улогу коју је Брисел иницирао. Време је да се испуне договори постигнути пре више година, посебно договор о стварању Заједнице српских општина”, истакао је Лавров.

Навео је да су на састанку разменили мишљења о ситуацији на Балкану уопште.

“Србија је и даље најважнији фактор мира и стабилности у региону. Њено мишљење треба да буде узето у обзир у било ком преговарачком формату”, сматра министар спољних послова Руске Федерације.

Подели на: