Најновије вести

Вучић: Са Мишелом о свим кључним политичким питањима

Председник Србије Александар Вучић поручио је и данас да је Београд спреман за дијалог са Приштином и да се нада да ће се, уз помоћ ЕУ, приближавати компромисном решењу, додајући да идеју Шарла Мишела и Емануела Макрона о геополитичкој заједници на ниову Европе сматра великом и важном ствари.

 

 

Такође, Вучић је након састанка са Мишелом, рекао и да су разговарали о глобалној ситуацији и проблемима Србије у оквиру снабдевања енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи од председника ЕК да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ

“Дискутовали смо сва кључна политичка питања. Мишел је указао да морамо да наставимо реформе у области владавине права, као и да поправљамо и побољшавамо ситуацију у медијској сфери”, рекао је Вучић новинарима.

Додао је да су разговарали о ситуацији у региону, а да је Мишелу обећао да ће наша земља дати све од себе да сачува мир и стабилност и да ЕУ може у потпуности да рачуна на Србију у том погледу.

“Говорили смо о дијалогу Београда и Пришине, разумео сам све речи и бриге и све са чиме се суочава и Мишел и људи у ЕУ. Говорио сам о позицији Београда, ми смо увек опредљени за дијалог, спремни за дијалог и надамо се да ћемо се, уз помоћ ЕУ приближавати компромисном решењу у будућности”, рекао је Вучић.

Када је реч о идеји геополитичке заједнице на ниову европског континента, Вучић је рекао да је за њега, иако зна да су многи спремни да ту идеју која је потекла од Мишела и Макрона, важна и значајна и много може да допринесе убрзању пута ка пуноправном чланству у ЕУ и поправљају позиције земаља Западног Балкана у приближавању Унији.

“Тек треба о детаљима да се говори, ја сам указао на наше потребе, пре свега на остварење четири слободе протока људи, робе, услуга, капитала. За нас су важне ”зелене линије” за камионе, и верујем да можемо да постигнемо важне и велике ствари под окриљем те иницијативе”, рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о слобалној ситуацији и проблемима Србије у снабдевању енергентима, те да је добио одређене гаранције и важне речи Мишела да ће Србија моћи да рачуна на подршку ЕУ.

“Разговарали смо и о нападу Русије на Украјину, а Мишел је на веома снажан начин изразио жељу и очекивање да се Србија придружи санкцијама против Русије. Ја сам га упознао са нашом ситуацијом и политичким ставовима. Желим да се захвалим на свакој врсти подршке, лично њему и ЕУ, Србији која није само у изгранђи путева и пруга”, рекао је Вучић.

Он је додао да се ретко говори о добрим стварима, попут брзе пруге Ниш – Београд, коју Србија гради уз значајну помоћ ЕУ, од око 1,72 милијарди, што ће много значити, а то је оно што је посебно важно.

Посебно је захвалио Мишелу на поштовању исказаном према Србији.

“Ми, грађани Србије, умемо да поштујемо све људе који долазе, посебно пријатеље, али посебно ценимо када неко покаже поштовање према земљи. То што остајете на радној вечери, па и до сутра, то је за нас велика част. Увек сте добродошли”, рекао је Вучић.

Мишел: Желимо да продубимо сарадњу, убрзати европске интеграције

Председник Европског савета Шарл Мишел поручио је данас, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да ЕУ жели да продуби сарадњу са Србијом и другим партнерима у региону, као и да се убрзају европске интеграције.

Захвалио је председнику Вучићу на срдачној добродошлици и још једном честитао на избору за председника Србије.

Желимо да потврдимо нашу пуну посвећеност приступним преговорима Србије ЕУ, истакао је Мишел и навео да ће у јуну бити одржан 27 лидера ЕУ са лидерима са Западног Балкана.

“Желимо да проширимо нас дијалог и продубимо нашу сарадњу и промовишемо мир, стабилност и безбедност. Овај рат против Украјине је заиста уздрмао цео континент”, навео је Мишел.

Каже да је тај рат окончао период од 20 година мира за који су се, како је рекао, сви борили.

“После ковида морамо да опорављамо своје привреде и да штитимо једни друге. Нови изазови захтевају нове начине рамишљања и рада. Морамо да убрзамо европске интеграције и да створимо подстицај за реформе. Желимо да дамо конкретне бенефите свим грађанима Србије и свим парнерима у региону и да већ сада почнемо са интеграцијом током приступних преговора, а не да чекамо да се заврше. Имаћемо о томе разговоре у јуну у Бриселу”, казао је Мишел.

Нагласио је да његова посета Србији шаље снажан сигнал блиске сарадње између Србије и ЕУ.

Он је додао да је данас посетио Научно-технолошки парк Београд и да је то пример како ЕУ помаже и доприноси европској будућности Србије и заједничким приортиетима.

Када улажемо у српску научну заједницу улажемо у српски народ, јер ваша будућност је и наша заједничка будућност.

Мишел је нагласио да су велике инвестиције ЕУ у целом региону у секторима као што су саобраћај, енергетика и други.

“Овај рат има драмтичан утицај на снабдевање енергентима широм Европе”, казао је он и додао да ЕУ помаже и изградњу гасног интерконектора између Србје и Бугарске, чиме помаже гасну диверзификацију Србије.

ЕУ је позвала ЗБ да се придружи заједничког платформи за течни природни гас, навео је он.

“Радујем се да развијамо нашу блиску сарадњу и да видимо и вечерас какве додатне кораке можемо да предузмемо у блиској будуцности, како би ЕУ дала опипљиве резултате Србији”, закључио је Мишел.

Мишел: Потпуно подржавам процес приступања кандидата у ЕУ

Председник Европског савета Шарл Мишел поручио је данас да у потпуности подржава процес приступања земаља кандидата Европској унији, а да идеја о формирању геополитичке заједнице Европе, која је потекла од њега и француског председника Емануела Макрона, управо треба томе и да допринесе и да буде платформа на којој се може успоставити добра координација.

“У пуној мери подржавам идеју да се убрза процес приступања ЕУ. Прошло је 19 година од Самита у Солуну. Морамо да убрзамо процес и учинимо га ефикаснијим. . Треба да буде потпуно јасно и без икакве дилеме треба избећи искушење и мењати смисао”, рекао је Мишел одговарајући на питање да ли је идеја о новој геополитичкој заједници у колизији са изјавом немачког канцелара Олафа Шолца о убрзању европских интеграција.

Мишел је указао да је потребан напредак на путу евроинтеграција, јер треба да се осете опипљиве користи у земљама кандидатима, али и да се формира геополитичка заједница Европе, да буде платформа на којој можемо да се координирамо.

Мишел је подсетио да је криза изазвана ковидом показала да је неопходна непосредна сарадња у одређеним случајевима.

Сада, истиче, имамо другу кризу, кризу енергетике, снабдевања, хране…, па би геополитичка заједница била прилика да се редовно, на највишем нивоу размењују гледишта.

“То ће олакшати приближавање, узајамно разумевање. Дошло је до разочарења у последњих 10 година, а данас имамо замах, добру политичку вољу, да се погледмао у очи и видимо на који начин можемо да засучемо рукаве и наставимо даље”, рекао је Мишел.

Вучић: Нема бесплатног сира, сем у мишоловци

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је одавно јасно да Србија жели да буде део ЕУ, а да је њихов захтев био, и пре давања статуса кандидата, постизање споразума о нормализацији односа са Приштином.

Вучић је, на питање да ли ће убрзање евроинтеграција имати посебну цену за Србију, рекао: „ако мислите да сир добијате за џабе, нећете, јер бесплатан стоји само у мишоловци“.

„Али то нису ствари које не знамо. Нико не треба да се прави луд да то није знао, јер је о томе обавештавано милион пута“, казао је он.

„Шта мислимо и како да чувамо своју земљу то је друга ствар о чему ћу да разговарам вечерас са председником Евроспког савета Шарлом Мишелом. Потребно је да разговарамо чешће и више, да не постоји од стране ЕУ само порука да су нешто одлучили и да кажу да то мора, а са наше стране да нећемо само паре, већ да имамо и обавезе“, поручио је он.

Вучић је рекао да немачки канцелар Олаф Шолц у Србију долази средином идућег месеца, и да ће то бити веома важна посета за нашу земљу.

Изразио је уверење да су Шолц и председник Француске Емануел Макрон о иницијативи убрзања европских интеграција разговарали недавно у Берлину, те да какав год буде предлог ЕУ то бити усаглашено између две највеће земље и двојице кључних лидера.

Осврнуо се на речи Мишела да прети криза намирница, констатацијом да су неки, када је говорио да ће бити глади у свету, рекли да ће то бити случај и у Србији, иако то он није рекао.

„Ово што је рекао Мишел биће глади у свету, много проблема и код нас у Европи, а много већи проблем за нас је колико је решиво питање ко енергената од нафте, преко гаса до електричне енергије. Људи су научили да имамо све и да је обавеза државе да мора да се догоди небитно шта се збива око нас. А збивају се тектонске промене“, додао је он.

Вучић је казао да нас очекује најтежа зима и да је зато важна тесна веза са ЕУ, да можемо да добијемо приступ енергентима.

Истакао да је важан гасни интерконектор са Бугарском, а да ће Србија настојати да свој део уради до краја године и да се нада да ће Бугари завшити свој део до априла или маја. Након тога ћемо имати још један канал за добјање гаса.

„Морамо да размишљамо како ћемо нафту да добијамо, јер власник наше нафтне компаније су руске фирме, а не знамо какав ће бити нови пакет санкција ЕУ. Изузетно је важно да будемо наслоњени на ЕУ“, подвукао је он.

Најавио је да ће вечерас, пошто није било посебних захтева од делегације Мишела приредити посебну вечеру током које ће пређело, главно јело и дезерт бити само месо.

„Уз добро српско месо да продискутујемо о свему“, закључио је он.

Подели на: