Најновије вести

Вучић са председницом Грузије о сарадњи, пандемији, ЕУ

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председницом Грузије Саломом Зурабишвили о пандемији корона вируса, односима две земље и европским интеграцијама.

 

Председник Вучић је изразио наду да ће се Србија и Грузија ускоро изборити са епидемијом корона вируса и вратити у нормалне животне и економске токове, што би омогућило и интензивирање сарадње двеју земаља.
Он је изразио задовољство због отварања дипломатске канцеларије Грузије у Београду, јер то омогућава директну комуникацију двеју земаља и договоре о различитим активностима које доприносе развоју билатералних односа.
Вучић је најавио и да ће ускоро, са истим циљем, у Тбилисију бити отворена дипломатска канцеларија Србије.
Председник Вучић је захвалио председници Зурабишвили на принципијелном ставу Грузије да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије, не признајући једнострано проглашену независност Косова и гласајући против чланства тзв. Косова у међународним организацијама.
У исто време је истакао принципијелну позицију наше земље да поштује територијални интегритет и суверенитет међународно признатих држава.
Председник Вучић и председница Зурабишвили разговарали су и о европским интеграцијама, изразивши међусобну подршку на европском путу, односно у сарадњи са Европском унијом, коју Грузија остварује кроз програм Источног партнерства.
Двоје државника су изразили задовољство што је прошле године почео са радом Мешовити комитет за економску, трговинску и научно-техничку сарадњу, јер потенцијали за сарадњу у тој области нису искоришћени и робна размена је скромна.
Они су се сагласили да приоритет има сарадња у области енергетике, пољопривреде, грађевине, туризма и информационих технологија, саопштила је СЛужба за сарадњу са медијима председника Републике.
Председник Вучић је рекао председници Зурабишвили да је очекује у Србији крајем јуна, како би заједно обележили годишњицу успостављања дипломатских односа двеју земаља.

Подели на: