понедељак, 20. фебруара 2023. | 05:56
Најновије вести

Вучић са Шибом: Односи Србије и Немачке на изузетном нивоу

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом, са којим је размотрио најважније актуелне теме, уз посебан акценат на билатералне односе, као и на текуће и будуће пројекте у области економске сарадње.

 

Председник Вучић и амбасадор Шиб су констатовали да су односи Србије и Немачке на изузетном нивоу, што представља добру и чврсту основу за даље унапређење свеукупних односа две земље и још снажнији развој и унапређење економске сарадње.

Председник Вучић је изразио захвалност немачким инвеститорима што у Србији запошљавају више од 67.000 људи и додао да се нада да ће се тај број повећавати са даљим унапређењем нашег пословног окружења.

“Поред тога што обезбеђују радна места, немачке компаније имају изузетан утицај на предузетнички дух и радне навике, као и на развој дуалног образовања у нашој земљи”, истакао је председник Вучић и посебно нагласио да ће Србија у наредном периоду посебну пажњу посветити управо овој врсти образовања, као и зеленој агенди и заштити животне средине.

На састанку је посебна пажња посвећена конкретним новим улагањима, чија се реализација очекује у наредном периоду. Амбасадор Шиб је је рекао да Амбасада СР Немачке снажно и активно подржава постојећи тренд повећања инвестиција.

Амбасадор Шиб је овом приликом председнику представио нову директорку ГИЗ-а у Србији, Данијелу Функе, као и новог шефа канцеларије КфW, Рудигера Хратмана.

“Влада Немачке је у последњих 20 година са својим институцијама КфW и ГИЗ, реализовала у Србији пројекте у вредности од 2 милијарде евра”, истакао је амбасадор Шиб и додао да ће фокус Немачке у Србији и надаље бити на пројектима из области одрживе економије, дуалног образовања, обновљивих извора енергије и заштити животне средине, као и владавини права. Немачка тренутно подржава Србију у овим областима са 240 милиона евра.

Председник Вучић је у том контексту посебно истакао да очекује још веће учешће компанија из Европске уније у инфраструктурним пројектима, будући да Србија озбиљно приступа концепту општег развоја земље уз пуну посвећеност развојној сарадњи.

Амбасадор Шиб је у том смислу нагласио да „Србија Немачкој није само снажан економски партнер”, већ да је наша земља Немачкој „најважнији партнер у региону у области развојне сарадње”.

Подели на: