четвртак, 18. августа 2022. | 21:29
Најновије вести

Вучић се састао са Брамерцом

Председник Србије Александар Вучић састао се са главним тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом, који борави у Београду у оквиру припрема за подношење предстојећег извештаја Савету безбедности Уједињених нација.

 

 

На састанку разматрана је сарадња између Механизма и Србије, примена националне стратегије за кажњавање ратних злочина, правосудна сарадња земаља региона у релевантним предметима, као и питања проналажења несталих особа, саопштила је служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Саговорници су оценили да је сарадња Србије са Механизмом за међународне кривичне трибунале добра и да се одвија у континуитету уз залагање обе стране, те да су заједнички програми у виду обука и других видова подршке били од помоћи у примени Стратегије за ратне злочине у Републици Србији, додаје се у саопштењу.

Вучић је поновио да ће Србија, упркос неслагању око неких питања, наставити да се односи према овој сарадњи на озбиљан и одговоран начин, уз акценат на унапређењу регионалне правосудне сарадње, будући да је наша земља искрено посвећена томе да и на овај начин допринесе помирењу у региону.

Главни тужилац Брамерц је поздравио улогу Србије по питању регионалних напора у области кажњавања ратних злочина, оценивши да је наша земља била изузетно транспарентна у погледу размене оптужница и информација о истрагама, што је умногоме допринело бржем процесуирању појединих предмета.

Председник Вучић је са главним тужиоцем Брамерцом разменио мишпљења и о могућностима за улагање додатних напора како би се питање несталих особа што пре решило, чиме би се у одређеној мери растеретили регионални односи.

Председник је посебно нагласио да Србија од самог почетка ово питање швата изузетно озбиљно, што је и показала низом активности, а што очекује и од других страна, закључује се у саопштењу.

Подели на: