utorak, 27. septembra 2022. | 02:46
Najnovije vesti

Vučić: Šinzo Abe dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa između Srbije i Japana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić uputili su telegrame saučešća povodom smrti bivšeg japanskog premijera Šinza Abea.

 

“Sa tugom i nevericom sam primio vest o tragičnoj smrti Šinza Abea, izuzetnog državnika i čoveka, koji je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom političkim izazovima svog vremena, ostavio poseban legat na globalnoj političkoj sceni”, naveo je predsednik Aleksandar Vučić u telegramu saučešća.

Ističe da je “Šinzo Abe dao nemerljiv doprinos razvoju odnosa između Srbije i Japana, zbog čega nam je bila čast da ga odlikujemo ordenom Republike Srbije na lenti, za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa naše dve zemlje”.

“U ime građana Republike Srbije i svoje ime, izražavam duboko saučešće narodu i Vladi Japana, porodici i prijateljima Šinza Abea”, zaključuje se u telegramu saučešća.

Brnabić: Srbija će Abea pamtiti kao iskrenog prijatelja
I premijerka Ana Brnabić izrazila je saučešće povodom smrti bivšeg japanskog premijera.

“Sa velikim žaljenjem primili smo vest o smrti Šinza Abea, bivšeg premijera Japana. Srbija će ga pamtiti kao našeg iskrenog prijatelja, koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji odnosa naše dve zemlje. Njegovoj porodici i sunarodnicima upućujem izraze najdubljeg saučešća”, navela je Brnabićeva na Tviteru.

Dačić: Abe predano služio svojoj zemlji
I predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić uputio je saučešće porodici Šinza Abea i narodu Japana.

“U ime Narodne skupštine Srbije i u svoje lično ime izražavam duboko saučešće povodom smrti velikog političara, koji je predano služio svojoj zemlji i zastupao interese svog naroda. Tadašnji premijer Šinzo Abe posetio je našu zemlju 2018. godine, što je bila prva poseta Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije i dao je izuzetan doprinos razvoju i učršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Japana”, navedeno je u saopštenju.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe preminuo je nakon što je na njega pucano dok je držao predizborni govor u gradu Nari.

Podeli na: