Најновије вести

Вучић: Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

Председник Александар Вучић изјавио је да очкује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те да је важно да Србија, после избора, добије снажну владу.

Али, да ће бити лако за Србију – неће”, рекао је Вучић новинарима у Лозници где је присуствовао отварању обновљеног дела болнице и отварању фабрике “Адијент”.

Вучић: Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

Поновио је да ће у том процесу и Србија морати да се пита. “Немамо примедбе на разговоре које смо имали у ЕУ, као и у разговорима са Гренелом. Увек сам се на миран начин трудио да добијемо што више. Ако стану са захтевима за пријем у Интерпол и у другим организацијама и ми ћемо стати са кампањом промене става земаља о признању Косова”, рекао је Вучић.
Он је додао да је Хашим Тачи све ово извео уз недвосмислену подршку САД и да ће његов став бити да пристаје на разговоре само тамо где су Американци учесници.
Не разуме, каже, како би то Приштина да буде на ЕУ путу, а не жели, како је Тачи изјавио, да разговара са европским представницима.
За разлику од нас, којима ништа није дозовљено, њима је, међутим, све дозвољено, рекао је Вучић.
Ипак, подсећа да је Београд, захваљујући паметној политици, питање Косова и Метохије вратио за преговарачки сто, чувајући мир на КиМ, а економски развијајући Србију.
Вучић је навео да не жели да се бави унутрашњим односима у албанској политичкој заједници, јер је то њихова ствар, док је за Београд важно да Срби са КиМ добију одређене гаранције.

Русија пријатељска земља, то нико не може да мења

Русија је нама изразито пријатељска земља и то не може да промени нико од неодговорних политичара из Србије, нити било ко други, поручио је данас председник Србије Александар Вучић, поводом могућег именовања на важну позицију Јевгенија Примакова, иначе блиског делу опозиције око Савеза за Србију.
Вучић је тако одговорио на питање како види то именовање, какву поруку Русија тиме шаље и како би реаговала ако би Београд, по некој паралели, именовао, на пример, Бојана Костреша за шефа канцеларије за сарадњу са Москвом.
Подсетио је да је Русија најмање 20 пута већа од Србије, да има своју независну владу, председника, који има огроман утицај и углед.
“Они воде рачуна о својим интересима и доносе одлуке у складу с тим. Немам ништа против било кога. Видео сам реакцију амбасадора Руске Федерација и хвала на коректности”, нагласио је Вучић.
Истакао је да је право Русије на свој избор, као што ми не дозвољама да било ко утиче на то кога ћемо да постављамо на неке функције.
“Било би некоректно и потпуно сумануто да утичемо на њхове одлуке”, нагласио је Вучић.
Што се тиче паралеле с хипотетичким именовањем Костреша на место шефа Канцеларије за сарадњу с Русијом, одговорио је да то, поред осталог, није реално: “Примаков је из Јединствене Русије”, а Костреш не чини ми се да је у овом тренутку близу власти, ни он њи његова партија”, нагласио је он.

Нису избори само у Србији…

Председник је приметио да су догађаји демантовали део српске опозиције који је оптуживао власт да једина органзује изборе, аико пандемија коронавируса није окончана.
На констатацију новинара да на изборе “иду” Пољска, Хрватска, Северна Македонија, а да је, примера ради, лидер Двери Бошко Обрадовић тврдио да у Пољској неће бити избора, Вучић је рекао да су у Пољској избори на Видовдан, а 1. јула су у Русији, која је, иначе, у много компликованијој ковид ситуацији него Србија.
Такође, избори су 5. јула у Хрватској и Северној Македонији.

Подели на: