петак, 03. фебруара 2023. | 07:52
Најновије вести

Вучић: Тежак дан, поготово по броју преминулих

Данас је за Србију тежак дан, посебно по броју преминулих од коронавируса, рекао је председник Александар Вучић.

 

 

Али, ми морамо да се боримо, да градимо здравствени систем, који је показао велику жилавост и показао да има више људи који желе да се боре, рекао је Вучић у Нишу.

Он је навео да се нада да ће крива заражених ускоро да се заравни.

“А, када стане да расте број заражених, знаћемо који су бројеви сваког дана, и колико људи морамо да лечимо и биће лакше”, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се оболели из Београда довозе у Ниш, јер је у главном граду “ужасан проблем”.

“Али, то је нормално, дешава се у свим држвама Европе, не треба да буде ограничено да у болницу иду само људи из тог града. То нама повећава трошкове за транспорт.. Али, знам да у Нишу дају све да спасу и људе и Беоргада, и са КиМ, без обзира на националност”, рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће за три дана бити отворена нова ковид болница у Батајници, а за 17 дана и у Крушевцу.

Додао је да је за њега било дирљиво колико се лекара пријавило да ради у болницама у Батајници и Крушевцу.

“Надам се да ћемо и сви ми да будемо одговорни и дисциплиновани и верујем да ћемо се изборити и да ћемо моћи у сваком тренутку да кажемо да су наши лекари и медицнско особље радили као и сви, ако не и боље од свих других”, рекао је Вучић.

Приметио је да Северна Македонија, која је мања од Србије, има више преминулих, као и БиХ, која, каже, има за 1.000 више преминулих од короне, а више је него дупло мања од Србије.

“Хрватска, која је 1,8 пута мања, има више преминулих, иако се извнаредно бори са короном. Црна Гора има 480, то је као да ми имамо 4.800, а не 1.500 преминулих. Више имају и Бугарска, Мађарска, Румунија, само неће све то нико љуудима да каже. Тешка је ово болест, а наш систем је бори”, рекао је Вучић.

“Велики пораст у последњих седам дана”
Председник Вучић каже да је Србија само у последњих седам дана међу земљама са највећим растом броја новозаражених коронавирусом и истакао да му је важније колико је живота сачувано.

“А по том питању, Србија је у значајно бољој позицији од других држава у региону”, истакао је председник.

Додаје да систем у епидемији види непријатеља, за разлику од неких који у тој невољи виде политичку шансу.

Вучић је новинарима у Нишу, упитан да прокоментарише то што је Србија међу три земље са највећим растом новозаражених корона вирусом, рекао да коронавирус има циклично кретање, да је Србија пре 15 дана била најбоља у Европи, а да само у последњих седам дана има велики пораст новозаражених.

“Сада имамо велики пораст, само, није то тако од марта, него у последњих седам дана”, казао је Вучић.

Поновио је да је Србија у много повољнијој позицији у односу на земље региона, кад је реч о броју преминулих од марта, када је пандемија почела, до данас.

“Морам да приметим да не разумем шта тачно значи број заражених ако имате у виду различите нивое тестирања”, рекао је Вучић.

Казао је да Србија има значајно мањи број мртвих, јер тестира доста људи у односу на укупан број становника, наводећи да се не може поредити број новозаражених у Србији, која тестира 23.000 или 24.000 људи, са неком од земаља у региону, која пријави 300 или 500 новозаражених на 1.400 тестираних.

Вучић је истакао да Србија улаже огроман новац да би се велики број људи тестирао, установила инфекција и сачували животи.

“Мене интересује колико живота смо сачували и колико је преминуло, то ме занима, а не колико је формално пријављених и заражених. Мислите да верујем да имају само 300 или 500 заражених, а тестирају 1.000”, казао је Вучић.

Додао је да би волео да Србија тестира и до 30.000 или 40.000 људи како би открила што више заражених.

Истакао је да је поносан на лекаре и људе који се боре, наводећи да постоје они људи који у корони виде своју политичку шансу.

“Ми у корони видимо непријатеља и боримо се свом снагом и свим срцем”, казао је Вучић.

“Здравствени систем није пукао”
Вучић је поручио да српски здравствени систем није пукао, како то поједини тврде, али да јесте у тешкој ситуацији и да упркос томе напредује, захваљујући херојима у здравству који помажу своју државу, за разлику од ових других који гледају само да јој нашкоде.

На питање како коментарише то што је анестезиолог Раде Панић рекао да је наш здравствени систем званично већ пукао и критковао и чланове Кризног стаба, Вучић је рекао: “Да нисам председник одговорио бих брутално, овако само – срамота, наш здравстени систем је у тешкој и компликованој ситуацији, али напредује сваког дана и рађа јунаке и хероје свакога дана”.

Вучић је захвалио свим тим људима који желе да помогну својој држави, уместо да гледају како да сруше свој здравствени систем и државу.

Подели на: