petak, 03. februara 2023. | 02:25
Najnovije vesti

Vučić u dijalog s dugom listom napada na Srbe na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će na sastanku sa delagacijom Prištine i EU predstavnicima Žosepom Boreljom i Miroslavom Lajčakom koji počinje u 16 časova navesti i dokumentovati ceo spisak incidenata i napada na Srbe na Kim, na njihovu i imovinu SPC u ovoj godini, saznaje Tanjug.

 

 

Vučić će upozoriti na položaj Srba na Kim i tražiti njihovu zaštitu i to argumentovati dugim spiskom verski i etnički motivisanih napada, cak u 80 slučajeva od početka godine i na zabranu ulaska zvaničnicima Srbije, ali i građanima i medijima iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Spisak počinje incidentom na Božić ove godine, kada je obijena kuća porodice Vučković u Babinom mostu, a završava fizičkim napadom na Ranka Bacića (67) ) iz sela Dolac kod Kline, kada mu je grupa Albanaca nanela teške teleske povrede.

Vučić će podsetiti i na upad inspekcije u Dom Zdravlja u Štrpcu zbog vakcina, koje je Beograd poslao građanima na Kosmetu, kako bi mogli da se vakcinišu već krajem januara.

Incidenti su se nastavili u februaru, a početkom tog meseca je upucan Srbin Boban Ristić u Lapljem selu, da bi dan i dva kasnije bio ispisan grafit OVK na kući Krstovića u Goraždevcu, polomljena zastava i jarbol kod spomenika srpskim žrtvama u istom gradu kod Peći i ukradeni arheološki ostataci u Isposnici Sv. Petra Koriškog kod Prizrena.

Na dugačkom spisku nalazi se i slučaj obijene kuce porodice Jovanović u Mogili, porodice Vučković u selu Berkovo, napad nožem na srpskog mladića M. M. u Kosovskoj Mitrovici.

U martu su se incidenti nastavili obijanjem kuće Srbina u Gračanici, ranjavanjem dvojice Goranaca u Globočici, ali i obijanjem pravoslavne crkve „Sveti Petar“ u Klokotu i krađom novca, na Zadušnice, te obijanjem crkve „Svete Trojice“ u selu Parteš, skrnjavljanjem groblja Binač…

Takođe, 12. marta pripadnici Rosu izvršili su pretres prostorija opštine Klokot, pretres porodične kuće predsednika opštine Klokot, koji je uhapšen.

Ni april nije prošao bez incidenata i etnički motivisanih napada, a na meti su se našli zdravstvena ambulanta u selu Gojbulja, Osnovna škola u Obiliću, ali i Srbi i njihova privatna imovina, uz pokušaj upada u KBC na severu Kosovske Mitrovice.

Početkom maja kamenovana je kuća porodice Jaćović u Kosovskoj Vitini, koja je tog meseca dva puta bila na meti napada, a napadnut je i Miroslav Lukić iz Velike Foče, dok je na Ðurđevdan grupa izgrednika pokušala da skine srpsku zastavu sa zvonare crkve Svetih Apostola Petra i Pavla u Klokotu, kamenovana je crkva Svetog Jovana Krstitelja u centru grada Peći, a nakon nje i crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini…

Jun mesec počeo je grafitom “Velika Albanija” na kući raseljenog Srbina u opštini Orahovac, a nekoliko dana nakon toga usledio je upad Kosovske policije na crkveni posed Hrama Hrista Spasa u Prištini, nakon liturgije na Spasovdan koja je u ovoj crkvi održana nakon 23 godine.

Zatim su ispisani grafiti na hramu Hrista Spasa u Prištini na engleskom „Isus mrzi Srbe“, a usledili su i protesti Albanaca ispred hrama zbog postojanja takvog objekta navodno na zemlji Univerziteta i navodne provokacije zbog liturgije.

U junu je zabeleženo više puta skrnavljenje grobalja, ali i obijanja i skrnavljenja crkava.

Mesec je završen napadima na Dragicu Gašić, prvu srpsku povratnicu u Ðakovicu – kamenovanjem njenog stana, lepljenjem slika mrtvih ljudi, uz proteste NVO sa zahtevima za njeno iseljenje.

Takođe, jun je obeležilo i pretresanje i hapšenje Srba na Gazimestanu, koji su došli da obeleže Vidovdan.

Dan kasnije ukradena je trobojka SPC i polomljen jarbol na porti manastira Gračanica, a fotografije oskrnavljene crkvene zastave osvanule su na društvenim mrežama na kojima se vidi kako Albanac maskiran u crno i sa zastavom „velike Albanije“ gazi trobojku, da bi samo nekoliko sati kasnije osvanuo snimak gde isti maskirani Albanac pali zastavu.

Jul se nastavlja pritiskom na Dragicu Gašić, kao i na druge Srbe, novim grafitima i bilbordima “Albanija OVK“ na putu Gračanica – Laplje selo.

Incidenti su kulminirali fizičkim napadom grupe Albanaca na 13-godišnjeg dečaka, Nikolu P, koji je dobio modrice i podlive, a pokidali su mu i krstić koji je nosio oko vrata.

Uz spisak napada, predsednik Vučić je pokazao i fotografije napadnutih Srba.

 

Podeli na: