Најновије вести

Вучић: Забринуле су нас оцене које смо добили од Русије

Председник Алекандар Вучић рекао је после разговора са Сергејом Лавровом да је кључна тема ситуација на КиМ. Добили смо одређене оцене Русије које су мене као председника додатно забринуле, а тичу се различитих планова, рекао је Вучић.

 

Александар Вучић је поручио да ће Србија умети да заштити државне интересе без обзира на цену коју ће морати да плати.

Вучић је рекао да је од Лаврова добио информације које су га додатно забринуле.

“Чека нас тежак период у ком ћемо се суочити са великим притисцима да би се остварили неки планови које ми званично и незванично нисмо добили, али на основу неких оцена наших руских пријатеља, чини се да ћемо морати да будемо изузетно обазриви и у праћењу сваке идеје која нам се буде представљала”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са Сергејем Лавровом.

Захвали је, каже, руским пријатељима што у сваком тренутку у СБ УН и у свим другим међународним форумима подржавају позивију Републике Србије, територијалног интегритетеа Србије и што са Србијом штите бројне међународне оганизације и инстуитуције од незаконитости оних који су већ признали такозвану косовску независност.

Вучић је рекао и да је за решење косовског проблема потребна сагласност Руске Федерације.

“Ми смо се договорили данас да на готово дневном нивоу разговарамо, да се консултујемо, размењујемо искуства, сазнања. Једна ствар је јасна ако би било када требало да дође до било каквог решења, да је за било какво решење потребна сагласности Руске Федерације и због СБ УН и због тога што ми не желимо да сви други буду консултовани, а да РФ нико ништа не пита. Руска Федерација је одувек подржавала дијалог под окриљем ЕУ, Србија подржава дијалог под окреиљем ЕУ, Србија је спремна да саслуша све друге политичке актере и њихове идеје, али Србија ће умети да зашити виталне државне и нацаионален интересе, без обзира на цену и тежину цене коју ће Србија морати да плати”, нагласио је Вучић.

Разговори са Путином и европским званичницима
За три или четири дана, додаје, требало би да отпутује у Москву где ће имати састанак са председником Путином.

“Где ћемо додатно разменити оцене, искуства и сазнања које имамо о догађајима и односима на међународној арени и како Србија може да издржи и на најбољи могући начин сачува своје интересе.

Очекују га, наводи, и разговори и са највишим европским званичницима у наредних четири или пет дана.

“Онда наша делегација ће ићи у Вашингтон, о чему смо такође данас разговарали”, казао је Вучић.

Војно-техничка сарадња је, наводи, увек била пријатељска.

“Очекујем да Србија даље настави са снажењем свог капацитета. Србија не жели да угрожава било кога, али жели да буде снажнија и боље заштићена него раније”, казао је Вучић.

“Тешка, тешка времена пред нама”
Замолио је, додаје, и за подршку Русије и СПЦ, чији је опстанак угрожен у региону.

“Верујем да ће и долазак председника Путина на отварање храма Светог Саве значити додатни импулс нашим не само културним, него и религиозним везама, већ да ће додатно оснажити позицију и нашег народа и наше земље, али и српске цркве”, изјавио је Вучић.

Истиче да су “тешка, тешка времена пред нама”.

“Зато морамо да будемо снажни и уједињени и да будемо свесни да ћемо само тако уједињени моћи да сачувамо и заштитимо наше интересе. Када кажем тешка времена, можда најтежа времена у претходних десет односно 12 година”, навео је Вучић.

Према Вучићевим речима, као одговор на евентуалну понуду “да ми кажемо признајемо Косово или да Косово уђе у Уједињене нације, а да ми не добијемо ништа, а да нам неко каже бићете чланови ЕУ мислим да је јасно какав је наш одговор”.

“Ако је потребно да будем недвосмислен наш одговор ће бити не”, нагласио је председник.

Да ли ће, каже, бити не лака ситуација за нас, “свакако ће бити тако”.

“Како су наши кроз историју говорили сваког Видовдана се све покаже. Како год тешко да буде људи ће све моћи да виде и да разазнају, а и ми ћемо морати да пружимо јасне одговоре”, закључио је Вучић.

Лавров: ЕУ да испуњује своје обавезе
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да се Русија поузда у то да ЕУ, која има улогу посредника у дијалогу Београда и Приштине, не сме да се изолује од својих обавеза.

“ЕУ мора да испуњује своје обавезе поштено и да се бори за реализацију постигнутих договора, као што је успостављање Заједнице српских општина, што је било постигнуто уз помоћ ЕУ и сада, нажалост, саботирано од албанске стране”, рекао је Лавров.

Поновио је да се руски став о Косову не мења. “Потврдили смо да ћемо подржавати било које кораке и иницијативе које ће помоћи Београду и Приштини да постигну узајамно прихватљиво решење на основу резолуције 1244”, навео је шеф руске дипломатије.

Поновио је да решење за Косово мора да буде у складу са међународним правом и одобрењем Савета безбедности УН и да обезебеди мир и безбедност у овом региону Европе.

“Спровођење Минског споразума је црвена линија”
Шеф руске дипломатије изјавио је да се споразуми из Минска морају спровести и позвао међународне структуре да утичу на представнике Кијева да почну да испуњавају своје обавезе.

“Ми имамо једину црвену линију у напору за решавање кризе на истоку Украјине, а то је став да се морају испуњавати Мински договри како су потписани са представницима Кијева, Доњецка и Луганска и као што су прихваћени од стране СБ УН”, рекао је Лавров одговарајући на питање новинара Комерсанта како Москва швата понашање Кијева и да ли то значи рушење минског процеса.

Лавров је оценио да изјаве званичних украјинских представника о томе да та ресења нису обавезујућа немају основана или да су производ незнања.

Он је напоменуо и да тамо има пуно људи који хоће себе да подигну у политичкој борби, али да је Мински уговор у складу са одлуком УН обавезан за све.

“Ми чујемо изјаве украјинског руководства да су мински уговори значајни само због тога да би се очувале санкције протви Русије. Мислим да наше западне колеге које раде са Украјином треба да се стиде због оваквог става њиховог штићеника”, рекао је Лавров.

Подели на: