Најновије вести

Вучић: Запад јасан по питању КиМ, једино питање је ко ће да води игру

Постоји значајно неслагање унутар, до јуче монолитне, западне алијансе по питању КиМ, али оно није суштинске природе по решење, већ у томе ко ће да води игру, рекао је председник Србије Александар Вучић и додао да је то веома тешка позиција за Србију и да зато очекује даље притиске.

 

Александар Вучић је рекао да не можемо да одбијамо лако највећу силу света (САД), а како да одбијете ЕУ када се налазите на европском путу.

“Не могу да будем неодговоран као Тачи и да кажем ‘ми нећемо да се одазовемо позиву Лајчака, Макрона или Меркел’…Како то да кажем? То је немогуће”, рекао је Вучић.

Каже да и ако постоји нешто због чега не спава јесте питање Косова, упркос свим економским успесима.

Наводи да Немачка, која је најснажнији фактор у Европи кад је реч о решавању косовског питања, неће променити свој став по том питању, који је супротан ставу Београда, али да то не значи да он не цени дело и личност немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Истиче да не може да говори о томе да ли је Немачка подржавала приштинске таксе на робу из централне Србије, али је додао да је потпуно јасно да “све што ми мислимо о Косову, у Немачкој мисле супротно”.

“Ја сам поносан на чињеницу да своје ставове нисам крио пред канцеларком, а она ми је чак рекла и да не би ни слушала да јој то неко други прича”, рекао је Вучић.

Указује да цени Ангелу Меркел и да, иако зна да ће за неколико месеци о њој многи говорити све најгоре, он то неће чинити, јер зна са којом је снагом чувала стабилност у овом делу Европе.
Подсетио је да је Ангел Меркел 2015. године отворено подржала Србију у спору са Хрватском, када је та земља увела санкције Србији па су камиони чекали у километарским колонама на граници.

“Да није било њене отворене подршке, ко зна колико би та криза трајала и како би се завршила. Ја јој то памтим и 2020.”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да су немачке инвестиције у Србији фантастичне и подсетио да Србија има највећу трговинску размену са Немачком.
“Са Немачком имамо највећу трговинску размену, 13 одсто укупне трговинске размене имамо са Немачком”, казао је Вучић.

Иза ње су, како каже, Италија, БиХ, Русија, Кина…

Вучић је рекао и да је Србија у претходних седам, осам година успела да подигне углед у свету, подсетивши да су у нашу земљу долазили јапански премијер, кинески председник, председник Израела, потпредседник Индије, руски председник, немачка канцеларка….

Председник Србије рекао је да Србија жели добре односе са Хрватском, али да разуме зашто сваког дана пишу нешто против њега, и да разлог лежи у томе што Србија има три пута већу стопу раста од њихове.

Вућич је на рекао да нико није пренео у Хрватској податке Евростата по којима је Србија прва у региону по стопи раста БДП-а.

“Не смеју да кажу ко је имао најснажнији раст. Ја их разумем, ако сваки дан пишу против мене”, каже Вучић, а поводом једног јутрошњег текста из хрватске штампе о томе да ће победити надмоћно, каже да у том тексту нема доследности.

“То су људи који су говорили да превратнички Београд само што не збаци Вучића, а сада кажу да ће Вучић победити премоћно. Суштина је у томе да гледају може ли Србији да се деси нешто лошије да би били водећи у региону, а већ три године им не иде. Србија расте дупло већом стопом, а 2021. први пут ће имати већи БДП од Хрватске”, указује Вучић.

Нема сумње и да ЕУ много помаже Хрватској, каже председник, али истиче да је важно да ми верујемо у Србију и радимо.

“Од како смо променили парадигму да можемо да успемо, много смо урадили”, истиче председник.

Подели на: