nedelja, 02. oktobra 2022. | 21:33
Najnovije vesti

Vučić: Zapad jasan po pitanju KiM, jedino pitanje je ko će da vodi igru

Postoji značajno neslaganje unutar, do juče monolitne, zapadne alijanse po pitanju KiM, ali ono nije suštinske prirode po rešenje, već u tome ko će da vodi igru, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to veoma teška pozicija za Srbiju i da zato očekuje dalje pritiske.

 

Aleksandar Vučić je rekao da ne možemo da odbijamo lako najveću silu sveta (SAD), a kako da odbijete EU kada se nalazite na evropskom putu.

“Ne mogu da budem neodgovoran kao Tači i da kažem ‘mi nećemo da se odazovemo pozivu Lajčaka, Makrona ili Merkel’…Kako to da kažem? To je nemoguće”, rekao je Vučić.

Kaže da i ako postoji nešto zbog čega ne spava jeste pitanje Kosova, uprkos svim ekonomskim uspesima.

Navodi da Nemačka, koja je najsnažniji faktor u Evropi kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, neće promeniti svoj stav po tom pitanju, koji je suprotan stavu Beograda, ali da to ne znači da on ne ceni delo i ličnost nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ističe da ne može da govori o tome da li je Nemačka podržavala prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali je dodao da je potpuno jasno da “sve što mi mislimo o Kosovu, u Nemačkoj misle suprotno”.

“Ja sam ponosan na činjenicu da svoje stavove nisam krio pred kancelarkom, a ona mi je čak rekla i da ne bi ni slušala da joj to neko drugi priča”, rekao je Vučić.

Ukazuje da ceni Angelu Merkel i da, iako zna da će za nekoliko meseci o njoj mnogi govoriti sve najgore, on to neće činiti, jer zna sa kojom je snagom čuvala stabilnost u ovom delu Evrope.
Podsetio je da je Angel Merkel 2015. godine otvoreno podržala Srbiju u sporu sa Hrvatskom, kada je ta zemlja uvela sankcije Srbiji pa su kamioni čekali u kilometarskim kolonama na granici.

“Da nije bilo njene otvorene podrške, ko zna koliko bi ta kriza trajala i kako bi se završila. Ja joj to pamtim i 2020.”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da su nemačke investicije u Srbiji fantastične i podsetio da Srbija ima najveću trgovinsku razmenu sa Nemačkom.
“Sa Nemačkom imamo najveću trgovinsku razmenu, 13 odsto ukupne trgovinske razmene imamo sa Nemačkom”, kazao je Vučić.

Iza nje su, kako kaže, Italija, BiH, Rusija, Kina…

Vučić je rekao i da je Srbija u prethodnih sedam, osam godina uspela da podigne ugled u svetu, podsetivši da su u našu zemlju dolazili japanski premijer, kineski predsednik, predsednik Izraela, potpredsednik Indije, ruski predsednik, nemačka kancelarka….

Predsednik Srbije rekao je da Srbija želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali da razume zašto svakog dana pišu nešto protiv njega, i da razlog leži u tome što Srbija ima tri puta veću stopu rasta od njihove.

Vućič je na rekao da niko nije preneo u Hrvatskoj podatke Evrostata po kojima je Srbija prva u regionu po stopi rasta BDP-a.

“Ne smeju da kažu ko je imao najsnažniji rast. Ja ih razumem, ako svaki dan pišu protiv mene”, kaže Vučić, a povodom jednog jutrošnjeg teksta iz hrvatske štampe o tome da će pobediti nadmoćno, kaže da u tom tekstu nema doslednosti.

“To su ljudi koji su govorili da prevratnički Beograd samo što ne zbaci Vučića, a sada kažu da će Vučić pobediti premoćno. Suština je u tome da gledaju može li Srbiji da se desi nešto lošije da bi bili vodeći u regionu, a već tri godine im ne ide. Srbija raste duplo većom stopom, a 2021. prvi put će imati veći BDP od Hrvatske”, ukazuje Vučić.

Nema sumnje i da EU mnogo pomaže Hrvatskoj, kaže predsednik, ali ističe da je važno da mi verujemo u Srbiju i radimo.

“Od kako smo promenili paradigmu da možemo da uspemo, mnogo smo uradili”, ističe predsednik.

Podeli na: