Најновије вести

Вулин Дармановићу: Како се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе

Министар одбране Александар Вулин позвао је министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановића да образложи на који начин се Србија меша у унутрашње прилике у Црној Гори и да те поступке упореди са Албанијом.

 

Александар Вулин наводи да чека одговор на питање – које то “хибридне претње” долазе у Црну Гору из Србије.

“Још чекам да министар одбране Предраг Бошковић одговори на моје питање које то ‘хибридне претње’ долазе у Црну Гору из Србије. И даље је једина доказана хибридна операција из Србије продаја хибридног кукуруза. Сада и Срђан Дармановић говори да се ‘Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе’, а не говори како то”, рекао је Вулин, одговарајући црногорском министру спољних послова.

Вулин је истакао да “после јасеновачког геноцида, злочиначке Олује и Бљеска, покоља Срба у Подрињу, Сарајеву, Мркоњићу, Жутој кући, Старом Грацком, Гораждевцу, Радоњићком језеру, Ливадицама, мартовског погрома, после протеривања и одузимања имовине Срба у свим републикама бивше СФРЈ, Србија има и право и обавезу да брине о Србима где год да живе.

“Ако Црна Гора не брине што се Срби у њој осећају дискриминисано, ако Срби морају да робијају зато што су верни застави своје цркве или народа, ако Црна Гора не осећа стид када се по српској тробојци уринира и та гадост некажњено дели по медијима, ако се Србин пребија зато што подигне три прста, ако Црна Гора не осећа потребу да чува своје грађане српске националности, онда држава Србија има обавезу да се бори за опстанак Срба”, навео је Вулин у саопштењу.

Шеф дипломатије Црне Горе, Срђан Дармановић, оптужио је Србију да се меша у унутрашње ствари те земље и поручио да ће се, како је рекао, за ову ситуацију наћи решење, пренео портал подгоричке Побједе.

Министар одбране осврнуо се и на коментаре црногорског председника Мила Ђукановића да Србија намеће српство изван својих граница и навео да Ђукановић може да “измишља претње”, али да не може од Србије да тражи да не брине о Србима.

“Зашто је постојање српске нације у Црној Гори претња за Мила Ђукановића и његове Црногорце? Зашто су подигнута три прста разлог за батинање? Зашто су пожељни сваки преговарач и свака црква само ако нису српски патријарх и Српска православна црква? Зашто је тробојка постала увредљива у Црној Гори а уринирање по њој није? Зашто сваки председник државе из окружења може и сме да брине о свом народу у Црној Гори осим председника Србије”, поручио је Вулин одговарајући Ђукановићу који је рекао да Србија намеће српство изван својих граница.

Вулин додаје да сва та питања остају без одговора, као што, истиче, још чека да му министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић одговори које то хибридне претње долазе из Србије у Црну Гору а да нису хибриди семенског кукуруза.

“Ђукановић има право да први у својој породици постане Црногорац али нема права да остајање других породица у српству прогласи претњом. Може свој пут до Бога Ðукановић да тражи преко Мираша али не може да брани Србима да за свог заступника пред Богом имају патријарха Иринеја и да децу крсте у Српској православној цркви. Може Ðукановић да измисља претње али не може од Србије да тражи да не брине о Србима и њиховом постојању”, поручио је Вулин у саопштењу.

Подели на: