Најновије вести

За злочине у тзв. ”Бљеску” још увек нико није одговарао

У име породица жртава, Српска координација с огорчењем подсећа јавост да за масовне и организоване злочине почињене над Србима у тзв. ”Бљеску”, још увек нико није одговарао.

Најенергичније захтевамо да надлежни органи Републике Хрватске приведу правди наредбодавце, организаторе и извршиоце ратних злочина над невиним српским цивилима у Западној Славонији.
Српска координација са жаљењем констатује да су идеологија и дух усташког поздрава ”за дом спремни” још увек су живи у Хрватској. Та идеологија је убила многе цивиле у наведеној акцији, међу којима и двадесет два српска цивила у селу Медари, од којих је једанаест жена и троје деце од 7, 8 и 11 година.
Уместо што, преко двадесет година, хрватски државни врх сваке године слави акцију ”Бљесак”, захтевамо да званичници Хрватске осуде злочине који су почињени у наведеној акцији, да упуте јавно извињење породицама жртава и да извршиоце приведу правди. Без тога и без јасног суочавања са прошлошћу, није могуће могуће успоставити иоле нормалне међунационалне односе између хрватског и српског народа.
Српска координација овим поводом још једном истиче да у Хрватској, према евиденцији удружења – чланица Српске координације, још увек преко 1.800 лица српске националности има статус несталих. Хрватска до данас одбија да екшумира, позната гробна места у којима се налазе посмртни остаци српских жртава, и поред недавних обећања, које је породицама жртава својевремено дала бивша председница Хрватске, Колинда Грабар Китаровић. Свака цивилизована и демократска држава, одавно би већ омогућила породицама да барем достојно сахране своје мртве. Истрајавање у томе да се мртви Срби не екшумирају, неће умањити злочине, нити довести до тога да се они забораве, као што ни прослављање акције ”Бљесак” и слављење злочинаца неће довести до аболирања злочина и преко потребног помирења.

Подели на: