недеља, 01. августа 2021. | 07:46

Задужбине као сведочанство љубави према Богу

Свети краљ Милутин, слава манастира Грачаница

 

Светом архијерејском литургијом у манастиру Грачаница прослављена је ктиторска слава Свети краљ Милутин. Служио ју је епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства и сестринства епархије. За разлику од претходних година, овогодишњу ктиторску славу манастир Грачаница прославио је без окупљања верног народа, поштујући мере заштите у условима нестабилне епидемиолошке ситуације.
Владика је честитао славу сестринству манастира, а у својој беседи говорио о Светом краљу Милутину као о светом изданаку из свете лозе Стефана Немање, и једном од родоначелника рода српског који нас је водио путем који води у живот вечни. Владика је подсетио и на значај покајања, љубави према цркви и роду своме.
-Ова светиња најбоље говори колика је љубав била Светог краља Милутина према Богу и цркви, према роду своме. Многе је задужбине оставио у свим српским земљама. Није се ограничио само на своје царство, већ је цркве градио и ван његових граница, рекао је владика Теодосије.
Средњовековни владари из лозе Немањића оставили су бројне задужбине, али се Свети краљ Милутин сматра једним од највећих ктитора. У народу живи прича да је за 40 година своје владавине подигао или обновио исто толико цркава – сваке године по једну. Цркве је градио и у Солуну, Цариграду, Јерусалиму и на Светој Гори. Свети краљ Милутин био је један од најмоћнијих српских владара у Средњем веку. Био је син краља Уроша првог и отац краља Стефана Дечанског.  М.Ч.

Подели на: