петак, 09. јуна 2023. | 03:05
Најновије вести

Захаријева: Наставак дијалог после избора у Србији

Министарка спољних послова Бугарске Екатерина Захаријева изјавила је да дијалог Београда и Приштине неће бити могуће наставити пре окончања парламентарних избора у Србији.

 

Захаријева је, како преноси приштински портал Газет Еxпрес, на трибини у организцији Европског савета за спољне послове, говорећи на ту тему, између осталог, рекла:
“Слажем се да ће пре председничких избора у Сједињеним Америчким Државама бити притиска да се направи било какав напредак у вези с дијалогом, али пре избора у Србији ништа се не може догодити. Дакле, узмимо то у обзир”.
Не може очекивати никакав напредак у дијалогу пре избора у Србији, како објашњава, јер веома тешко донети непопуларне одлуке уочи избора.
Захаријева је, како преноси портал Косово онлајн, такође говорила о идеји о којој се често дискутује, а то је корекција граница или “размена територија између Косова и Србије”, као о могућем путу за постизаје коначног договора.
Изјаву високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ђузепа Борела о тој идеји оценила је као његов лични став и додала да не постоји одлука Савета о том питању.
Министарка спољних послова Бугарске је истакла и да у Европској унији, али и на Западном Балкану, постоји доста неизвесности и подељености у вези с дијалогом и начином напретка.
Додала је да тренутно на преговарачком столу нема ничег конкретног и да не постоје услови за спровођење идеје по размени територија, чак и ако би она постојала.
“Не постоји ништа конкретно на столу и не постоје услови за такву идеју. Да ли ће договор укључивати и признавање Косова од Србије, да ли ће то укључивати и размену људи, шта ће се десити са Србима који остају на Косову и обрнуто, са Албанцима који остају у Србији”, рекла је Захаријева.
Према њеним речима, много је нејасноћа у вези са том темом, која није на дневном реду, с обзиром на то да нема услова за наставак дијалога.

Подели на: