sreda, 28. septembra 2022. | 07:55
Najnovije vesti

Zaharova: Nije im uspelo – Kosovo nije država

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da nije saglasna sa izjavom budućeg evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da, ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, ono neće biti država, i istakla da Kosovo i nije država.

 

“Nisam saglasna s njim, jer Kosovo i tako nije država, već je pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti. To nije država”, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare u Moskvi.

Podsetila je na stav Rusije po pitanju Kosova, rekavši da je reč o grubom kršenju međunarodnog prava i povredi suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i da sve to stoji u odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, koje niko još nije ukinuo, prenosi portal Sputnjik.

Prema njenim rečima, trenutno su sve te rezolucije pregažene, one “kao da ne važe i sve te zemlje su prekršile priznavši Kosovo za suverenu državu”.

Zaharova je dodala da i pored političkih ocena zasnovanih na međunarodnom pravu, postoji i politička realnost, koja je pokazala da Kosovo kao “država” nije uspešna ni na kakvom planu – ni zakonodavnom, kao ni u realnosti savremenog sveta.

“Koliko god svi oni koji su donosili odluke (o priznavanju) budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promeniti, sve će ostati samo na rečima. Celo to pitanje i dalje je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Ništa im nije uspelo”, rekla je Zaharova.

Zaharova je na konferenciji govorila i o situaciji u Siriji. Istakla je da se Moskva zalaže za obnavljanje teritorijalnog integriteta Sirije stavljanjem svih njenih oblasti, ukljućujuči pograničnu zonu sa Turskom, pod kontrolu Damaska.

Podeli na: