četvrtak, 01. decembra 2022. | 01:18
Najnovije vesti

Zaharova o presudi Todosijeviću: Dokaz antisrpske represije

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da zvanična Moskva osuđuje presudu Prištine kosovskom Srbinu Ivanu Todosijeviću, donetu zbog načina na koji je okvalifikovao događaje u selu Račak, u januaru 1999. godine.

 

Marija Zaharova smatra da je presuda Ivanu Todosijeviću još jedan dokaz antisrpske represije koju kosovske vlasti sistematski sprovode.

“Odlučno osuđujemo presudu Prištine protiv poslanika Srpske liste Todosijevića zbog toga što je govorio o falsifikovanom karakteru događaja u selu Račak”, rekla je Zaharova, prenosi Sputnjik.

Podsetila je na istragu koju je sproveo tim međunarodnih eksperata koja nije dovela do jedinstvenih zaključaka.

“Od početka je bilo dosta neslaganja, a mnogobrojni dokazi su ukazivali da je tamo došlo do sukoba srpskih bezbednosnih snaga i pripadnika OVK”, rekla je Zaharova.

Istakla je da prištinske vlasti nastavljaju da insistiraju na svojoj verziji događaja, ali i da se obračunavaju sa političkim oponentima, lokalnim Srbima.

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora zbog, kako tvrde u Prištini, “podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku, mržnju i netoleranciju” zato što je izjavio da je povod za agresiju bila takozvana humanitarna katastrofa na KiM, izmišljeni Račak.

Podeli na: