понедељак, 05. јуна 2023. | 18:17
Најновије вести

Заједничко деловање у смислу превенције

У Грачаници одржана конференција за новинаре поводом вируса COVID 19

 

У просторијама општине Грачаница одржана је прва прес конференција поводом епидемије вируса COVID 19. На њој су говорили директор Клиничко болничког центра Приштина-Грачаница проф др Братислав Лазић, инфектолог Бобан Столић и  председник општине Грачаница Срђан Поповић.

Према речима директора Клиничко болничког центра у Грачаници др Братислава Лазића још није било ни једног од пацијената у нашој средини који је испунио све критеријуме да би посумњали на коронавирус, а прегледа је било много.

-У складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом здравствени систем који функционише на територији централног Косова и Метохије, и у оквиру здравственог система Републике Србије, функционише потпуно јединствено. Све здравствене установе су укључене и заједнички делују у смислу превенције. Формирали смо пет мобилних тимова који функционишу на територији централног Косова. Циљ је излазак тимова на терен и обављања прегледа грађана у њиховим домовима како би спречили  ширење инфекције, рекао је др Лазић.

Он је на апеловао на људе да буду одговорни и да поступају по инструкцијама које су врло јасне и транспарентне, да не дозволе да се епидемија рашири.

-У организационом смислу мислим да смо на одличном нивоу, јер је увек присутан довољан број лекара, медицинских техничара, сестара и свега оног што је потребно, и да у том смислу наше становништво нема посебан разлог да брине. Спрмни смо за све оно што би могло да дође, а радимо на томе да до тога не дође, нагласио је Лазић.

Инфектолог Бобан Столић наводи да ћемо сви доћи у контак са овим вирусом где ћемо створити колективни имунитет, али јако је битно да у контакт са вирусом дођемо у неком летњем периду када вирус неће бити у стању да изазове компликације које изазива сада.

-Молим вас да поштујте препоруке прописане од страна Министарства здравља и останете у кућама. Водите рачуна о личној хигијени, перите што чешће руке, и верујем да неће бити ширења вируса у већој мери, казао је Столић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић представио је медијима шта је локална самоуправа до сада предузела поводом сузбијања инфекције, и који су даљи планови.

-Ситуација у којој се данас налазимо је нешто ново за све нас. Интезивно радимо на свему. Успели смо да дезинфикујемо све јавне објекте, домове здравља, болнице, јавне установе, школе. То ћемо радити и у наредном периоду. Инспекција је свакодневно на терену. Сви кафићи су затворени, а радње са прехрамбеном робом се свакодневно контролишу. Одговорно тврдим да никоме неће бити дозвољено богаћење у овој ситуацији. Тренутна ситуација са снабдевеношћу је добра, у контакту смо са свим трговинским радњама како би могли да брзо реагујемо и решимо проблеме уколико их буде. Преко Одењеља за здравство успели смо да набавимо одређен број заштитних маски и рукавица, као и један респиратор, рекао је Поповић и придружио се апелима да само дисциплином можемо да покажемо колико смо одговорни и колико стварно желимо да победимо ову опаку болест.

Одговарајући на питање новинара где ће се лечити пацијенти који буду били инфицирани вирусомкорона, проф др Лазић истиче да је Клиничко болнички центар у Грачаници спреман да пружи медицинску помоћ, али озбиљнији случајеви, уколико их буде, биће транспортовани до здравствених институција у остатку Србије.

  М.Ч.

 

Подели на: