понедељак, 23. новембра 2020. | 19:38

Закон о заштити вредности борбе ОВК поново без подршке

Због недостатка кворума, Предлог закона о заштити вредности борбе ОВК опет није добио подршку посланика косовског парламента.

 

 

Председница скупштине Вјоса Османи потврдила је да је само 31 посланик био присутан у сали приликом гласања и да није било кворума за доношење одлуке, пренео је Косово онлајн писање листа Зери.

Закон, којим се најпре дефинишу “вредности Ослободилачке војске Косова”, међу којима и та, да је”оружана борба народа Косова на челу са ОВК, била у циљу ослобођења Косова”, као и да предвиђа обавезу јавних службеника и свих осталих да те вредности поштују под претњом законских санкција, наишао је на бројне критике.

Амбасадори САД, Немачке, Швајцарске, Канцеларија ЕУ и ОЕБС, поручили су да се таквим законом криминализује слобода говора и крше права грађана, док је из Београда стигла порука да се кроз закон виде намере Приштине уперене против Срба.

Од тада се нацрт више пута нашао пред косовским посланицима, али ниједном није био обезбеђен кворум за гласање.

Поступак у вези са усвајањем Закона о заштити вредности борбе ОВК покренут је још 2018. године од стране тадашњег председника парламента Кадрија Весељија.

Подели на: