Најновије вести

Жалбено веће одбило Тачијеву жалбу на продузење притвора

Жалбено веће Специјализованих већа Косова одбили је жалбу одбране бившег косовског председника Хашима Тачија на одлуку судије за претходни поступак о подужењу притвора.

 

Ово веће је закључило да судија није погрешио када је одбио захтев да се Тачију укине притвор и да се пусти на слободу у неку трећу земљу, уз гаранције те државе да неће побећи, ометати поступак или починити нова кривична дела.

Веће је указало да се Тачијева позиција разликује од осталих оптужених у истом предмету, који су тражили укидање притвора у Хагу и кућни притвор на Косову, којим поводом је судија тражио додатне информације од косовске полиције о њеним могућностима да спроводи надзор над њима.

Ову одлуку донело је веће судије Мајкла Пикарда, уз сагласност судије Емилија Гатија, док је судија Нина Јергенсен дала издвојено мишљење о условима за Тачијево пуштање из притвора.

Детаљна одлука објављена је на сајту Специјализованих већа на 35 страна.

Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими ухапшени су 5. новембра 2020. године, када су пребачени у притвору у Хагу, где се и даље налазе.

Сва четворица ових некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Чахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима. Жртве су махом били Срби, али и Албанци нелојални ОВК.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Красници сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Подели на: