sreda, 30. novembra 2022. | 19:18
Najnovije vesti

Zapovest za život vrlinskim životom

Milutin Popadić, đakon u hramu Sv. Nikole u Novom Pazaru, veroučitelj i pesnik

 

Crkva je, po rečima Sv. Jovana Zlatoustog i lečilište i banja, koja poziva sve ljude kojima je pomoć potrebna, kaže đakon Popadić
Đakon u hramu Sv Nikole u Novom Pazaru Milutin Popadić, veroučitelj i pesnik rođen je u Prištini, 30. oktobra 1981. godine, u porodici pravoslavnog sveštenika oca Miroslava i majke Branke, kao četvrto najmađe dete. Osnovnu školu „Vuk Stefanović Karadžić” je završio u Prištini, a potom je upisao Bogosloviju „Sv. Kirila i Metodija” u Prizrenu. Popadić je 1999. godine (NATO bombardovanje), morao da napusti Kosovo i Metohiju, tako da školovanje nastavlja u Bogosloviji „Sv. Arsenija Sremskog” u Sremskim Karlovcima. Posle završene Bogoslovije u Sremskim Karlovcima i Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, prihvatio se odgovorne dužnosti veroučitelja u OŠ „Stana Bačanin“ u Lešku i na tom mestu je bio sve do kraja prethodne školske godine. Razgovaramo sa njim o novoj dužnosti đakona u hramu Sv Nikole u Novom Pazaru i nekim pitanjima pravoslavne hrišćanske vere.

  • Kako ste dočekali vest o rukopoloženju za đakona u crkvi Sv. Nikole u Novom Pazaru, i kako je krenuo rad na novom mestu?

-Posle stupanja u brak, podneo sam episkopu Raško – prizrenskom Teodosiju molbu za rukopoloženje na koju je on pozitivno odgovorio i obavestio me da će moje rukopoloženje u čin đakona biti na praznik Sv. Kozme i Damjana 14. 07. 2019. godine u manastiru Vračevu nedaleko od Leška.
Iako sam odrastao u svešteničkoj porodici i kroz školovanje se spremao za svešteničku službu, poziv episkopa me je iznenadio, ali i obradovao, budući da je to nešto za šta sam se spremao još od malena. Svestan sam odgovornosti koju sam preuzeo na sebe i nadam se da ću, uz Božiju pomoć, biti i crkvi i otadžbini na korist. Pored toga što sam đakon u hramu Sv. Nikole u Novom Pazaru, sada sam veroučitelj u ekonomskoj i dve osnovne škole u ovom gradu. Pored toga, moj zadatak je i da radim sa omladinom, pre svega, u organizovanju crkvenog hora. Blagoslovom episkopa Teodosija pripremam i treću zbirku pesama pod nazivom „Znamen“ koja će, ako Bog da, uskoro izaći.

  • Recite nam kako se i koliko čuva pravoslavna vera na Kosovu i Metohiji i jugu Srbije, iz vašeg dosadašnjeg iskustva?

– Sveti vladika Nikolaj Velimirović je rekao:“Brani, dakle, veru svoju, jer ona brani tebe“. Naš narod je ove reči Sv. vladike Nikolaja čuvao u sebi i svestan je da je crkva uvek i u svim vremenima bila uz svoj narod, a i činjenica da se i danas na Kosovu i Metohiji obnavljaju manastiri i crkve i podižu novi govori da kandilo vere u našem narodu nije ugašeno, već da se ulje vere, nade i ljubavi u njega neprestano doliva.

  • Valjalo bi da naši čitaoci saznaju nešto više i o značaju posta i ispovedanja?

– “Posti i moli se i ostvarićeš velika dela “, reči su Sv. Jovana Konštatskog. Post je neophodan u životu svakog pravoslavnog hrišćanina. Bog je dao čoveku zapovest da živi vrlinskim životom, što, prevašodno, podrazumeva da neprestano napredujemo u saznavanju i otkrivanju istina naše vere, da se učestalije molimo i nastojimo da duhovno i pobožno živimo. Neophodna lestvica u ovom uspinjanju jeste post.

  • Koju poruku imate ovom prilikom?

-Grehovni život udaljava čoveka od Boga, svog Tvorca i najvećeg dobrotvora, ali ova činjenica ne sme biti povod za lenjost, nespremnost za promenu i istrajavanje u prolaznim nasladama sveta, koji po rečima našeg Spasitelja i Gospoda Hrista „sav u zlu leži“. Kao svetlost i nada, uteha i ohrabrenje, pred očima verujućeg pravoslavnog čoveka iskrsava lek, a to je ispovest. Crkva je, po rečima Sv. Jovana Zlatoustog i lečilište i banja, koja poziva sve ljude kojima je pomoć potrebna. Svako može da pristupi ispovesti, u toku svakog dana, a naročito je to potrebno upravo u danima posta, kada se spremamo za Pričešće. Jedan od najvećih hrišćanskih učitelja iz 4. veka, Sv. Vasilije Veliki, reći će o povezanosti naše duše i posta sledeće: „Anđeli borave sa onima koji su dušu svoju očistili postom.“

Slavica Đukić

Podeli na: