среда, 07. децембра 2022. | 20:05
Најновије вести

Затворена биралишта на Косову и Метохији, очекују се први резултати

Биралишта на Косову и Метохији, где се одржавају ванредни парламентарни избори, затворена су у 19 часова. До 16 часова гласало је 37,3 одсто гласача, што је више у односу на претходне изборе. Ускоро се очекују први резултати.

 

Биралишта на Косову и Метохији су затворена. Почело је бројање гласова.

Грађани на Косову и Метохији гласали су за 120 чланова парламента. На гласачком листићу је 28 листа, међу којима су три српске групације.

До 16 часова гласало је 37,3 одсто гласача, што је више него на претходним изборима, саопштила је невладина организација Демократија на делу, чији су посматрачи надгледали ток гласања.

Кандидате за посланике су пријавили Српска листа, Грађанска иницијатива за Слободу, правду и опстанак, и Српски демократски савез.

У Скупштини је 10 посланичких места загарантовано за представнике Срба.

Покрет Самоопредељење, на чијем се челу налазе два најпопуларнија политичара на Косову, Вјоса Османи и Аљбин Курти, очекује убедљиву победу и могућност да формира владу, али је питање да ли ће то моћи без коалиционих партнера.

Већи број гласова очекују Демократска партија Косова Хашима Тачија и Кадрија Весељија, којима се суди у Хагу, и некада најмоћнија политичка странка – Демократски савез Косова.

Међутим, не чини се да би могли да спрече Самоопредељење да формира владу.

Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја нада се кључној улози у састављању нове владајуће већине.

Право гласа имало је 1.800.000 бирача. Први пут изборе нису пратили посматрачи ОЕБС-а.

Избори су осми по реду од сукоба 1999. године и пети пре истека мандата косовског парламента.

Подели на: