Најновије вести

Завршен пробни протест Самоопредељења, Курти са балкона поздравио активисте који су затражили изборе

Вршилац дужности премијера Косова и лидер Самоопредељења Аљбин Курти, који се данас раније оградио од данашњег пробног протеста, поздравио је окупљене присталице Самопредељења са балкона Владе Косова. Како јављају репортери Косово Онлајна активисти те странке су након тога почели да се разилазе.

 

У центру Приштине данас су се окупиле присталице Покрета Самоопредељење који су одржали “пробу протеста” уз физичку дистанцу.
Пробни протест је одржан на централном градском тргу у Приштини испред Владе и Скупштине Косова.
Репортери Косово Онлајна јављају да је према проценама било окупљено око две хиљаде присталица Покрета Самоопредељење који су скандирали име лидера те странке и вршиоца дужности премијера Косова Аљбина Куртија.
Тражили су и расписивање избора, а раширили су и велики транспарент са паролом “Хоћемо изборе”.
Према најава пре почетка протеста, очекивало се од три до пет хиљада активиста те странке из разних делова Косова.
Иако је падала киша активисти Самоопредељења су били на означеним позицијама које су биле обележене црвеним тачкама.
Примећено је било и појачано присуство Косовске полиције свуда кроз град, а највише их је било код зграде Скупштине Косова и косовске владе.Очекује се да Уставни суд Косова сутра донесе одлуку о уставности декрета председника Косова Хашима Тачија којим је за мандатара за састав Владе Косова именовао Авдулаха Хотија из ДСК. Самоопредељење је једина партија која е томе успротивила и захтевају нове изборе.
Вршилац дужности премијера Косова Аљбин Курти изјавио је да ни он нити влада коју предводи не учествују у организацији скупова, па ни пробе за протест најављене данас у Приштини, већ да их само посматра и поштује права грађана на слободу окупљања.

Подели на: