subota, 10. decembra 2022. | 02:42
Najnovije vesti

Zlatna povelja i ključevi grada predsedniku Aleksandru Vučiću

Svečanom akademijom obeležen Dan opštine Kosovska Mitrovica i Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

 

 

Nizom manifestacija danas je obeležen Dan opštine Kosovska Mitrovica i Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu. Na Svečanoj akademiji, kao centralnoj manifestaciji, najveće priznanje opštine- Zlatna povelja i ključ grada dodeljeno je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.
Priznanje, koje je u ime predsednika primila zamenica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković, dodeljuje se, kako je navedeno, za izuzetan doprinos u očuvanju mira i stabilnosti, opstanku i radu srpskih institucija na prostoru AP Kosovo i Metohija, kao i svakodnevnoj podršci opštini i građanima Kosovske Mitroivce. Povelje i plakete opštine dodeljene su i Kancelariji za Kosovo i Metohiju , zaslužnim institucijama i pojedincima.
Predsednik Privremenog opštinskog organa Aleksandar Spirić istakao je da ovaj dan kada se obeležava 77 godina od oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu, obavezuje da čuvamo ono najvrednije a to je sloboda , kao i sećanje na one koji su svoje živote utkali u slobodu.
– Kao slobodarski narod nastojimo da sloboda i mir budu naša glavna i osnovna misija i to čini i naš predsednik države Aleksandar Vučić, koji uz dogor, dijalog i razgovor stvara bolje prilike i pre svega mir, ne samo na području Kosova i Metohije, već i na čitavom Balkanu – istakao je Spirić.
U svom govoru Spirić je naglasio da je građanima u Kosovskoj Mitrovici ali i na celom Kosovu i Metohiji neophodno jedinstvo.
– Naša veza sa državom Srbijom je trajna i neraskidiva, to se vidi i kroz realizaciju svih projekata koje realizujemo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Kanacelariji za KiM. Naš glavni cilj je da svi zajedno nastavimo složno okupljeni oko Srpske liste , da svi zajedno nastavimo dalje bez ikakvih podela- rekao je Spirić.
Obraćajući se građanima Spirić je rekao da se ulažu maksimalni napori da se stvore što bolji uslovi života u gradu, da su realizovani brojni infrastrukturni projekti na dobrobit građana i da će još mnogi biti realizovani u budućnosti.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić čestitajući građanima Kosovske Mitrovice dan oslobođenja rekao je da je ovo dan kada se treba sećati svih žrtava koji su svoje živote dali za slobodu.
– Dragi moji sugrađani predugo traje ova naša borba, mnogo je iskušenja a mi moramo biti strpljii, moramo donositi mnogo mudrih odluka i moramo istrajati u svemu što nam se dešava. Mi smo narod koji je doživeo mnoga stradanja, ali smo se iz tog stradanja uzdizali kao Feniks, poraz nam nikad nije bio opcija. Naša borba se ogleda kroz slogu i zajedništvo jer jedino tako možemo sačuvati ono što je naše ,a naša je ova zemlja, ovo parče neba, naša je vera, svetinje su naše, deca su naša budućnost i to nam niko ne može osporiti niti nam oduzeti jer to pripada nama. Sloboda i mir nemaju cenu zato mi svakoga dana apelujemo na dijalog, da razgovorom rešavamo goruća pitanja i probleme, to je glavni cilj našeg predsednika Vučića i zato mu veliko hvala, jer brine o svima nama, štiti i čuva naše interese- rekao je Rakić.
Pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković rekla je da je čast danas biti ovde i da će Kancelarija za KiM nastaviti sa ulaganjima, ali ne samo u Kosovskoj Mitrovici već i u ostalim sredinama u kojima žive Srbi kako bi se poboljšao kvalitet života svim ljudima na ovim prostorima.
-Pre nego što smo došli ovde obišli smo neke od gradilišta na kojima zajednički radimo. Na nekim smo prisustvovali završetku radova, na drugim projektima smo otpočeli sa radovima. Mitrovica se gradi, Mitrovica napreduje i mi to radimo zajednički i dobro nam ide. Kancelarija za KiM je tu uvek uz vas da završimo započete i da planiramo nove projekte koje ćemo zajedno realizovati- rekla je Jelena Stojković koja je primila plaketu i u ime Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, za “svakodnevnu i sveobuhvatnu podršku Privremenom organu Kosovska Mitrovica i svim institucijama koje funkcionišu na teritoriji opštine”.
S.K.

Podeli na: