уторак, 17. маја 2022. | 16:08
Најновије вести

200 војника Кфора настрадало на Косову

 Поводом две деценије присуства Међународне  војне мисије на Косову и Метохији разговарали смо за „Јединство” са портпаролом КФОР-а Вићенцом Грасом и том приликом упитали колико је за 20 година продефиловало војника Кфора на Косову.

 

Није лако добити тачан број војника који су служили на Косову током 20 година, али сигурно знамо да је на почетку КФОР био састављен од око 50.000 војника. Током ових 20 година број се стално мењао прилагођавајући се развоју ситуације, али увек одржавајући исту мисију успостављену по Резолуцији  1244 СБ УН. Данас Кфор има  око 3.500 војника, из 28 држава, од којих је 20 НАТО и 8 партнерских земаља.

  • А каква је данас организација Кфора по секторима?

– У почетку је КФОР био организован у пет сектора, док су сада одговорности подељене у два сектора, који се зову Исток и Запад.

  • Колико је војника Кфора за ових 20 година на Космету страдало?

– О убијеним војницима не можемо пружити много детаља, зато што је на државама одговорност да се тиме баве, али могу рећи да већина, од око 200 војника, који су погинули док су служили КФОР-у на Косову  није узроковано  борбеним операцијама.

  • Како је Кфор сарађивао са становницима Косова и како их је помагао?

– Није лако имати тачне цифре, поготово када се говори о првим годинама мисије, али за последњих 10 година КФОР је просечно годишње спроводио 30 пројеката у корист становништва, трошећи сваке године 60.000 € финансија НАТО-а. Ти пројекти су били усмерени 40 одсто на образовни систем, 20 одсто на здравствену заштиту, 20 одсто на изградњу инфраструктуре, а остатак на друге пројекте. Поред тога, постоје и многи други пројекти које су финансирале и урадиле поједине државе, за шта КФОР није имао потпуну евиденцију. Сви заједно и НАТО и национални доприноси су подржали све различите заједнице на Косову, помажући им да побољшају свој развој.

  • Докле ће Кфор остати на Косову?

– Мисија КФОР-а ће остати док ситуација то захтева. Не постоји одређени датум или услов да КФОР напусти Косово – каже на крају Грасо за „Јединство”. З. Влашковић

Подели на: