Најновије вести

Обележена ктиторска слава Високих Дечана

У манастиру Високи Дечани светом Литургијом свечано је прослављена ктиторска слава – Свети великомученик краљ Стефан Дечански.

 

Литургију су служили Архиепископ Михаловско-кошички Георгије из Словачке, Епископ новобрдски Иларион и Епископ Рашко-Призренски Теодосије уз саслужење свештеснтва, монаштва и призренских богослова.

Владика Теодосије честитао је славу монаштву Високих Дечана и цитирао речи блаженопочившег Митропилита Амфилохија, а је свети краљ Стефан Дечански вечни краљ Косова и Метохије и српских земаља.

„Многи су покушали да га однесу, да не буде на овом месту, али свети краљ то није дозволио. Ево и у наше време неизвесно, по свему судбоносно време за наше светиње и наш народ на ову свету земљу, свети краљ нама поручује да се ми не бринемо много шта ће бити са нама, шта ће бити са светом српском земљом, шта ће бити са нашим светињама. То је у Божијој власти, то је у власти светога краља Стефана“, рекао је владика Теодосије.

Архиепископ Михаловско-кошички Георгије рекао је да му је драго и да је почаствован што је пред верним народом служио свету литургију.

„Ја се данас клањам пред свима вама, пред вашом вером и љубављу да живите на земљи која је ваша, која је вама дар од Господа. Христос који је био распет и који је Васкрсао тако ће те васкрснути и ви. Имате јаку цркву, имате јако монаштво, имате студенте богословије који имају чисте очи. Кад гледам у вас и кад гледам ваше лице видим Васкрслог Христа. За мене је велики Благослов да доживим вас као заједницу цркве која се моли Господу“, реко је Архиепископ Георгије.

На обележавању манстирске славе било је присутно око 600 верника.

Подели на: