Најновије вести

Ракић са Рауом: Неопходно што хитније формирање Заједнице српских општина

Значај и хитност формирања Заједнице српских општина, веома осетљива безбедносна ситуација и велики број инцидената када су у питању српске средине, су биле кључне теме састанка министра за заједнице и повратак и председника Српске листе Горана Ракића са председавајућим Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), министром спољних послова Пољске, Збигњев Рауом.

 

Министар Ракић и председавајући ОЕБС-а Рау, су се данас састали у Приштини, а током сусрета министар је свом саговорнику пренео да мир и стабилност немају алтернативу и да ОЕБС има важну улогу у овој области.

Нагласио је да се данас проблеми на Косову продубљују или решавају веома споро, и да српска и друге невећинске заједнице наилазе на препреке у остваривању својих права.

”Уместо да за горуће проблеме нађемо решења, ми имамо све већи број проблема у сферама које се тичу нормалног функционисања сваког друштва, што је веома забрињавајуће. Говоримо да је формирање Заједнице српских општина нешто што ће Србима на Косову решити многе проблеме, управо се зато она мора формирати одмах, без икаквих одлагања”, казао је Ракић.

Он је нагласио да га забрињава чињеница да покушаји да се направи помак у процесу повратка не наилазе на разумевање већ се напротив овај процес све више обесмишљава што је недопустиво јер многе расељене породице и даље желе да се врате.

Ракић је такође истакао да се Српска православна црква на Косову данас суочава са многим проблемима и да се они могу једино решити уколико за то постоји искрена воља да се проблеми решавају.

Подели на: