Најновије вести

У Призрену свечано обележена слава саборног храма Св. Георгија

Данас, на празник светог великомученика Георгија у народу познатијем као Ђурђевдан обележена је храмовна слава у саборном храму у центру Призрена.

 

Литургијом је началствовао епископ рашко-призренски и косовско- метохијски г. Теодосије, који такође обележава Ђурђевдан као своју крсну славу, а саслуживали су му: Игуман Студенице Тихон, игуман Дечана Сава, игуман Зочишта Стефан, игуман Драганца Иларион, игуман Св. Архангела Михаило, професори Призренске богословије Исидор и Никита, и свештеници: призренски Јован Радић, намесник новопазарски Сава Шмигић, парох новопазарски Слободан Ђорић, секретар ЕУО Саша Митровић, намесник митровачки Ђорђе Стефановић, намесник призренки Синиша Миленковић И други, уз појање призренских богослова.

Литургији су присуствовали верници из разних крајева Косова и Метохије, а литију око храма су предводили призренски богослови и деца са иконама.

Славски колач је освештао отац Тихон игуман студенички.

Он је произнео беседу у којој је честитао славу храма и крсну славу владики Теодосију и у тој беседи говорио о делу Стефана Немање и његових наследника који су изградили многе цркве и манастире.

Подели на: