Најновије вести

Приштина тврди да јој припада Глумачка глава из 2. века п.н.е.

Министарство културе, омладине и спорта привремених приштинских институција навело је данас на Твитеру да се међу артефактима који се налазе у Београду, а за који они тврде да припада покрајини, налази и “Глумачка глава” из 2. века нове ере.

 

Понављају да се у Србији налази 1.247 артефакта из покрајине.

Према њиховим наводима, мермерна ‘Глумачка глава’ (2. век нове ере), откривена је у северној некрополи (Мемориа) из римског града Улпијана на Косову и “обично указује на постојање позоришта или Одеона у близини”.

Из Приштине кажу и да више од две деценије Србија и даље, како тврде, неправедно чува артефакте из покрајине, наводно кршећи Унескову конвенцију оригинални споразум за повратак и Ахтисаријев документ.

Министарство културе, омладине и спорта привремених приштинских институција затражило је 9. јула помоћ од Унеска, Међународног савета музеја (ИЦОМ), Савета Европе и Европске комисије да им се, како наводе, врати фигурица која припада винчанској култури, а дан пре тога позвало је међународне институције да им помогну да им буде враћен и музички инструмент окарина из седмог миленијума пре нове ере, који се налази у Београду, а пронађен је у Србици.

Подели на: