Најновије вести

Петковић са амбасадором Италије о дијалогу Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић састао се данас са новоименованим амбасадором Републике Италије у Републици Србији Луком Горијем.

 

Петковић је саговорника информисао о току дијалаога Београда и Приштине, подсетивши да је Београд испунио све до сада преузете обавезе из Бриселског дијалога, што се не може рећи и за Приштину, која више од девет година одбија да формира Заједницу српских општина, што је за српску страну кључно питање.

Саговорници су разговарали и о проблемима у решавању питања несталих, о примени споразума о енргетици и другим питањима, важним за успостављање трајног мира, међусобног поверења и за грађење суживота у покрајини.

Директор Петар Петковић је указао и на неспровођење споразума о поштовању слободе кретања и посете званичника покрајини, што се манифестовало и 12. и 13. јула када су му власти привремених институција самоуправе у Приштини поново забраниле да посети Косово и Метохију. На тај начин, Приштина је показала јасну намеру да настави да крши постигнуте договоре, што води континуираном удаљавању од дијалога и процеса нормализације односа на терену.

Иако Приштина стално и отворено показује да није заинтересована за трајну, безбедносну стабилизацију прилика у региону, Београд ће и даље остати посвећен дијалогу и нормализацији стања у покрајини, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију др Петар Петковић.

На крају састанка, Петковић је истакао да се Београд нада наставку успешне сарадње са италијанским партнерима, у тражењу компромисних решења за постојеће проблеме у региону, наводи се у саопштењу.

Подели на: